Βαρύ το κόστος του εμπορικού πολέμου διεθνώς

Βαρύ το κόστος του εμπορικού πολέμου διεθνώς

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις του 11μηνου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας γίνονται ήδη αισθητές όχι μόνο στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, αλλά και σε άλλες χώρες. Επιπλέον, οι απειλές για νέους δασμούς από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κρατούν σε εγρήγορση πολιτικούς, αγορές και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κίνας, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 47% τον Μάρτιο του 2019 από τον Ιούνιο του 2018, δηλαδή λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή ο πρώτος γύρος δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ. Παράλληλα, οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 17% την ίδια περίοδο. Το α΄ τρίμηνο του 2019, οι εισαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με πέρυσι. Αντιστοίχως, οι εξαγωγές από την Κίνα υποχώρησαν σχεδόν κατά το ένα δέκατο.

Η εταιρεία αναλύσεων Oxford Economics διαπιστώνει ότι οι εξαγωγές πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στην Κίνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνόλου, έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ. Ο εμπορικός πόλεμος έχει δε ανακόψει 0,1% με 0,2% από το αμερικανικό ΑΕΠ και 0,3% με 0,6% από το κινεζικό ΑΕΠ, σύμφωνα με το Reuters. Η Κίνα βρίσκεται σε πιο ευάλωτη θέση, διότι οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων είναι πολύ λιγότερες από τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ισάξια αντίποινα εις βάρος της κυβέρνησης Τραμπ. Πέρυσι, οι ΗΠΑ εισήγαγαν κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 539,5 δισ. δολαρίων. Αντιστρόφως, όμως, οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ περιορίστηκαν στα 120,3 δισ. δολάρια, γεγονός που μειώνει δραματικά το «οπλοστάσιο» του Πεκίνου στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση Τραμπ. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων 200 δισ. δολαρίων, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλεί την Κυριακή πως θα τους αυξήσει στο 25%. Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε επίσης με τη φορολόγηση επιπλέον κινεζικών προϊόντων 325 δισ. δολαρίων.

Μεγάλοι κίνδυνοι εγκυμονούν και στη γερμανική και στη βρετανική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, τη γενικότερη πολιτική προστατευτισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ και την αβεβαιότητα για το Brexit, δηλαδή εάν θα είναι άτακτη ή ομαλή η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η Γερμανία, παραδείγματος χάριν, θα βρεθεί σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση εάν ο Λευκός Οίκος υλοποιήσει τις απειλές του για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Είναι λίγες οι χώρες που είναι προφυλαγμένες από αυτούς τους κινδύνους, παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές. Οπως επισημαίνεται από το πρακτορείο Bloomberg, περίπου το 10% το ΑΕΠ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας, αλλά και το 2,9% του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας εκτίθενται στο Brexit, στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή