Αρχίζει η διαδικασία διαδοχής του Αμερικής Δημητρίου

Αρχίζει η διαδικασία διαδοχής του Αμερικής Δημητρίου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κούρσα της διαδοχής στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής άρχισε και επισήμως, μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο το περασμένο Σάββατο στο Φανάρι.

Ο κ. Δημήτριος παρουσίασε στον κ.κ. Βαρθολομαίο τις τελευταίες εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και κυρίως τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τη βελτίωση στα οικονομικά μετά και τις καταγγελίες για κατάχρηση κονδυλίων που είχαν συγκεντρωθεί για την ανέγερση του ναού του Αγ. Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης. Επίσης, ο κ. Δημήτριος ενημέρωσε τον κ.κ. Βαρθολομαίο για τις διοικητικές αλλαγές στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Bοστώνης.

Στην επόμενη συνεδρίασή της, που θα αρχίσει μεθαύριο Πέμπτη, 9 Μαΐου, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται να αποδεχθεί την παραίτηση του κ. Δημητρίου και να συζητήσει την πλήρωση του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Αμερικής, όπως και των Θρόνων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας καθώς και της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, μεταξύ όσων ιεραρχών φέρεται να συμπεριλαμβάνονται στους υποψηφίους, είναι ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος που είναι και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χάλκης, ο μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας, ο μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας, ο μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ, ο μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ και ο επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος.

Ωστόσο, υπάρχουν ιεράρχες τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται μεταξύ όσων θα συζητηθούν και για τις άλλες δύο Αρχιεπισκοπές. Ενδεικτικά, ο μητροπολίτης Γαλλίας φέρεται να συζητείται για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ενώ ο μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας και για την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να εξετάζει εάν θα τη διατηρήσει ενιαία ή θα προχωρήσει σε κατάτμησή της σε Αρχιεπισκοπή Σίδνεϊ και μητροπόλεις Μελβούρνης, Βικτώριας και Αδελαΐδας. Πλην του μητροπολίτη Γαλλίας, εάν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφασίσει την κατάτμηση της νυν Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, για τους ιερατικούς θώκους ακούγονται και ντόπιοι επίσκοποι. Δεν αποκλείεται το θέμα της τυχόν κατάτμησης να συζητηθεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και η επιλογή Αρχιεπισκόπου στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Επίσης, για την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας εξετάζεται η κατάτμησή της σε Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και σε Αρχιεπισκοπή Ουαλλίας – Σκωτίας – Ιρλανδίας. Για τους αρχιεπισκοπικούς θώκους, πλην του μητροπολίτη Δαρδανελλίων Νικήτα, ακούγονται τα ονόματα του μητροπολίτη Λαοδικείας Θεοδώρητου και του μητροπολίτη Αμμοχώστου Βασιλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή