Μύηση στην πραγματική οικονομία

Μύηση στην πραγματική οικονομία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες νέοι της Ελλάδας θα κληθούν σύντομα να συμμετέχουν στην οικονομία και στον κόσμο της επιχειρηματικότητας – ωστόσο πόσοι από αυτούς έχουν απολαύσει ήδη την ευκαιρία να δουν μια σύγχρονη, επιτυχημένη επιχείρηση εκ των έσω; Χάρη στον θεσμό των Business Days, μιας πρωτοβουλίας του καθηγητή Ιορδάνη Λαδόπουλου που χθες ξεκίνησε επισήμως τον έβδομο κύκλο της, ολοένα και περισσότεροι νέοι επισκέπτονται εταιρείες από κάθε πιθανό κύκλο της οικονομίας, σε μια προσπάθεια να μάθουν περισσότερα για το έργο τους. Ο θεσμός φέτος ξεκίνησε από την PeopleCert, έναν παγκόσμιο παίκτη στον τομέα των πιστοποιήσεων με λειτουργία σε πάνω από 200 χώρες, που διατηρεί την επιχειρησιακή της καρδιά στην Αθήνα. Περίπου 50 φοιτητές πέρασαν τη Δευτέρα τους στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, απέναντι από τον σταθμό του Πανεπιστημίου, συμμετέχοντας σε μια ιδιαίτερα παραγωγική ημέρα με οφέλη τόσο για τους νεαρούς συμμετέχοντες όσο και για την ίδια την επιχείρηση.

Από πολύ νωρίς ήταν ξεκάθαρο πως η εταιρεία που φιλοξένησε τους φιλόδοξους φοιτητές δεν ενδιαφερόταν απλά να διεκπεραιώσει την πρωτοβουλία, αλλά αντιθέτως να προσφέρει μια ρεαλιστική και ολιστική εμπειρία του επιχειρείν. Επειτα από μια πολύ ζωντανή εναρκτήρια ομιλία του ιδρυτή και CEO της PeopleCert, Βύρωνα Νικολαΐδη, και μερικές ουσιαστικές παρεμβάσεις στελεχών της εταιρείας, οι φοιτητές χωρίστηκαν σε ομάδες οι οποίες πλαισιώθηκαν από εργαζομένους και κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις ιδέες και πρωτοβουλίες τους απαντώντας σε μια ζωντανή πρόκληση της εταιρείας. Ως περαιτέρω κίνητρο, που καθρεφτίζει τον πραγματικό κόσμο της επιχειρηματικότητας, η ομάδα με την πιο ξεχωριστή πρόταση βραβεύθηκε με χρηματικό έπαθλο ύψους 500 ευρώ ανά συμμετέχοντα – άλλωστε, ο στόχος από την πλευρά του κ. Νικολαΐδη ήταν «να προσφέρουμε στους φοιτητές την πραγματική εμπειρία τού να δουλεύει κανείς, την ουσία τού να καινοτομεί και να επιβραβεύεται».

Πέραν του επάθλου ως μοχλού κινητοποίησης, ωστόσο, ίσως το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του πρώτου Business Day ήταν ο ιδιαίτερος βαθμός αλληλεπίδρασης μεταξύ των εκπροσώπων της εταιρείας και των φοιτητών. «Οι νεαροί συμμετέχοντες αρχικά σοκάρονται με το γεγονός πως τα στελέχη των επιχειρήσεων δεν ανταποκρίνονται στις προκαταλήψεις, δεν είναι απόμακροι και απρόσιτοι», αναφέρει ο υπεύθυνος Διοργάνωσης του θεσμού των Business Days και ακούραστος «επιτελάρχης» του κ. Λαδόπουλου, Δημήτρης Σκούρτας. Πράγματι, δεκάδες στελέχη της PeopleCert απαντούσαν στις ερωτήσεις των παιδιών με αμεσότητα και ειλικρίνεια, προσφέροντάς τους μια ξεκάθαρη εικόνα του εσωτερικού μιας σύγχρονης επιχείρησης. «Ηταν μια μοναδική ευκαιρία να δω πώς λειτουργεί μια επιχείρηση εκ των έσω», αναφέρει ο νεαρός Κωνσταντίνος Αποστολάκης, προτού προσθέσει πως ενδιαφέρεται να ιδρύσει τη δική του νεοφυή εταιρεία και πως η δυνατότητα να παρακολουθήσει στενά την εταιρική δομή μιας επιτυχημένης επιχείρησης είχε τεράστια αξία για τον ίδιο. «Είναι μια ευκαιρία που σπάνια συναντά κανείς μέσω του ελληνικού πανεπιστημίου» συμφώνησε ο Γιώργος Κόκορης-Κόγιας, πεμπτοετής φοιτητής στη σχολή Χημικών Μηχανικών.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες και μέσω των Business Days και άλλων πρωτοβουλιών, ο κ. Λαδόπουλος έχει αφοσιωθεί στην προσπάθεια γεφύρωσης του κόσμου των επιχειρήσεων και των πανεπιστημίων και στη μετάδοση της επιχειρηματικής σπίθας στην νέα γενιά. Η πρώτη ημέρα των φετινών Business Days ήταν μια απόδειξη πως το πολυετές έργο του αποδίδει. «Πόσοι από εσάς φιλοδοξείτε να διοριστείτε σε κάποια θέση στο ελληνικό Δημόσιο;» ρώτησε ο κ. Νικολαΐδης τους νεαρούς φοιτητές, και προς έκπληξη όλων δεν σήκωσε ούτε ένας το χέρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή