Αμετανόητες καπνίστριες οι Ελληνίδες

Αμετανόητες καπνίστριες οι Ελληνίδες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 15.000 Ελληνες πεθαίνουν σε ετήσια βάση από κάποιο νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα. Και γι’ αυτή τους τη νοσηρή συνήθεια οι καπνιστές στη χώρα μας ξοδεύουν κάθε χρόνο 25-30 εκατομμύρια ευρώ αγοράζοντας τσιγάρα. Σε μεγάλο ποσοστό οι Ελληνες «συνηθίζουν» στο κάπνισμα πριν καν γεννηθούν. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το 36% των γυναικών στη χώρα μας καπνίζει στην αρχή της εγκυμοσύνης και μόνο το 19% αυτών διακόπτει το κάπνισμα, για να το ξαναρχίσει, σε μεγάλο ποσοστό, μετά τον τοκετό και τη γαλουχία. Βασική αιτία, η πλημμελής ενημέρωση για τους κινδύνους του καπνίσματος για την υγεία του παιδιού τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και μετά τον τοκετό.

Τα ποσοστά των γυναικών καπνιστριών ηλικίας κάτω των 55 ετών είναι υψηλά στη χώρα μας. Το 37,7% των Ελληνίδων ηλικίας 18-34 ετών καπνίζει, είτε συστηματικά είτε περιστασιακά, ποσοστό που αυξάνει στο 51,2% στις ηλικίες 35 έως 54 ετών. Το αποτέλεσμα είναι νοσήματα που σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα και παλαιότερα αφορούσαν κυρίως τους άνδρες, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ο καρκίνος του πνεύμονα, να πλήττουν πλέον και τις γυναίκες. Είναι ενδεικτικό ότι ΧΑΠ εμφανίζει τα τελευταία χρόνια μία στις δέκα γυναίκες, όταν πριν από μία δεκαπενταετία το ποσοστό των γυναικών με την πάθηση ήταν περίπου 5%.

Συνολικά, το 50% των καπνιστών θα εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του μια ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα. Εχει υπολογιστεί ότι το 93% των εμφραγμάτων μυοκαρδίου στους άνδρες κάτω των 50 ετών στην Ελλάδα οφείλεται στο κάπνισμα, ενώ η χρήση καπνού είναι υπεύθυνη για το 85% των καρκίνων του πνεύμονα. Οι καπνιστές χάνουν τουλάχιστον μία δεκαετία προσδόκιμου ζωής σε σύγκριση με εκείνους που δεν καπνίζουν ποτέ. Από την άλλη, η διακοπή αυτής της συνήθειας πριν από την ηλικία των 40 ετών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου που συνδέεται με το συστηματικό κάπνισμα, κατά περίπου 90%.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν οι ειδικοί γιατροί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας-μέλη της ομάδας διακοπής του καπνίσματος και προαγωγής της υγείας της εταιρείας, Ιωάννα Μητρούσκα, Παρασκευή Κατσαούνου και Μάρθα Ανδρίτσου, σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος. Τα Τρίκαλα επιλέχθηκαν με δεδομένο ότι είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα όπου εφαρμόζεται αποτελεσματικά ο αντικαπνιστικός νόμος, και μάλιστα στη λογική της εγκαθίδρυσης μιας αντικαπνιστικής κουλτούρας.

Οπως δήλωσε ο πνευμονολόγος-φυματιολόγος, συντονιστής της ομάδας διακοπής καπνίσματος κ. Μιχάλης Τουμπής, «η αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψεως και κυρίως της διαχείρισης της καθημερινότητας με το τσιγάρο, η αποχή και η διακοπή από το κάπνισμα και η διαβίωση σε περιβάλλον ελεύθερο καπνού αποτελούν τις χρυσές συνταγές για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Ο Δήμος Τρικκαίων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε επίπεδο δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό γιατί δεν εφαρμόζει τον αντικαπνιστικό νόμο κατά τρόπο νομικίστικο και αστυνομικό. Συστηματικά ανάγει το θέμα του μη καπνίσματος σε στοιχείο παιδείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή