Η «ψηφιακή» επέλαση της Κίνας στη Μαύρη Ηπειρο

Η «ψηφιακή» επέλαση της Κίνας στη Μαύρη Ηπειρο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επέλαση της Κίνας στην Αφρική συνεχίζεται απρόσκοπτα και έχει επεκταθεί στον τομέα της τεχνολογίας, με τις κινεζικές εταιρείες να έχουν ισχυρή παρουσία στη Μαύρη Ηπειρο.

Είναι αμφίβολο πλέον πόσες χώρες έχουν απομείνει για τις αντίστοιχες εταιρείες των ευρωπαϊκών χωρών που δεν έχουν επιδείξει εγκαίρως το δέον ενδιαφέρον.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προβληματίζονται, άλλωστε, από τις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου ότι οι κινεζικές εταιρείες, όπως οι Huawei και ZTE, διευκολύνουν το Πεκίνο να κατασκοπεύσει τη Δύση. Την ίδια στιγμή, όμως, οι κατηγορίες αυτές ουδόλως απασχολούν τους Αφρικανούς.

«Made in China»

Τον προβληματισμό αυτόν εκφράζει σε σχετικό ρεπορτάζ η ιστοσελίδα της Deutsche Welle (DW), που επισημαίνει ότι η τεχνολογία «Made in China» αποτελεί σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο των υποδομών ψηφιακών δικτύων σε πολλές αφρικανικές χώρες. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό εν αγνοία των Αφρικανών χρηστών. Οπως τονίζει ο Ιτζίνιο Γκαλιαρντόνε, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Witwatersrand στη Νότιο Αφρική, «πολλοί Αφρικανοί καταναλωτές δεν έχουν ιδέα ότι χρησιμοποιούν κινεζικής κατασκευής υποδομή τεχνολογίας, Ιντερνετ, επικοινωνιών κ.λπ.». Κινεζικές εταιρείες όπως οι Huawei, ZTE και China Telecom βρίσκονται πίσω από τα συστήματα τεχνολογίας, Ιντερνετ και επικοινωνιών σε όλη την Αφρική, στην οποία προωθούν, άλλωστε, την επόμενη γενιά τεχνολογίας.

Βοήθεια από Πεκίνο

Στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, οι αφρικανικές χώρες ζήτησαν τη βοήθεια της Κίνας για να οικοδομήσουν ή να επεκτείνουν τις ψηφιακές υποδομές τους. Με μια δόση έμμεσης αυτοκριτικής για λογαριασμό όλων των δυτικών κυβερνήσεων, η DW υπογραμμίζει ότι δεν ήταν αυτός ο μοναδικός λόγος που οι αφρικανικές χώρες δεν προβληματίζονται από τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Παραθέτει δήλωση του Ερικ Ολάντερ, ιδρυτή του The China Africa Project, που επισημαίνει πόσο καθοριστικό στάθηκε το ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν αντιπροτείνει κάποια εναλλακτική». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η Ουάσιγκτον δεν είπε ποτέ στους Αφρικανούς «για να μη χρησιμοποιήσετε τη Huawei σας δίνω ένα δισ. δολάρια για να αγοράσετε τα δίκτυα της Alcatel ή της Ericsson ή της Cisco».

Γενικότερα, άλλωστε, οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών δεν βοήθησαν τις αφρικανικές χώρες για να οικοδομήσουν υποδομές τεχνολογίας. Ο Γκαλιαρντόνε τονίζει πως στη Ρουάντα, για παράδειγμα, η Νότια Κορέα ήταν αυτή που στήριξε την ανάπτυξη του Ιντερνετ τέταρτης γενιάς όταν οι δυτικές χώρες «απλώς δεν το θεωρούσαν απαραίτητο». Εν ολίγοις, η απροθυμία των δυτικών χωρών να υποστηρίξουν τον τομέα της τεχνολογίας, του Ιντερνετ και της επικοινωνίας στην Αφρική ήταν που άνοιξε την πόρτα στην Κίνα.

Σε ό,τι αφορά τον μέσο Αφρικανό, δεν ενδιαφέρεται για την προέλευση της υποδομής τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με τη Συμμαχία για Προσιτό Ιντερνετ, ένα gigabyte κοστίζει κατά μέσον όρο το 8% του μηνιαίου μισθού στην Αφρική, είναι δηλαδή πολύ ακριβότερο από το αντίστοιχο σε Αμερική και Ασία. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι Αφρικανοί ενδιαφέρονται απλώς να βρουν φτηνότερο Ιντερνετ. Η παρουσία των δυτικών τεχνολογικών εταιρειών στην Αφρική παραμένει αναιμική. Ορισμένοι από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, πάντως, αρχίζουν να οικοδομούν κάποιες εγκαταστάσεις στη Μαύρη Ηπειρο.

Η Google, για παράδειγμα, άνοιξε προσφάτως εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης στην πρωτεύουσα της Γκάνας, ενώ η Microsofrt εγκαινίασε μερικά πρώτα κέντρα δεδομένων στη Νότια Αφρική.

Μεγάλα περιθώρια

Η πόρτα φαίνεται πως παραμένει ανοικτή για τις δυτικές τεχνολογικές εταιρείες, αλλά είναι εξίσου ανοικτή και περισσότερο για τις κινεζικές, καθώς η χρηματοδότηση που προσφέρουν στις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών τούς προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή