Νέες κινήσεις στην πυρηνική σκακιέρα

Νέες κινήσεις στην πυρηνική σκακιέρα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρωτοβουλίες της Βόρειας Κορέας κατά τον απελθόντα Απρίλιο δημιουργούν διεθνώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της διαρκούσας πυρηνικής κρίσης που έχει επίκεντρο τη μικρή αυτή ασιατική χώρα.

Προ ημερών, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ σε μια προσπάθεια να βρει διέξοδο από την ασφυκτική πίεση των διεθνών κυρώσεων που έχει επιβάλει στη χώρα του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη συγκατάθεση τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας. Πρόκειται για δύο στρατηγικούς συμμάχους της Βόρειας Κορέας, τους οποίους θέλει σε κάθε περίπτωση να παραμείνουν ενεργοί στο παιχνίδι.

Προηγουμένως, με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης απομάκρυνε τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, δεξί του χέρι στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, και ταυτόχρονα απαίτησε να απομακρυνθεί παρομοίως ο Μάικ Πομπέο από τις συνομιλίες.

Τα παραπάνω γεγονότα ήταν άμεση συνέχεια της δοκιμής από τη Β. Κορέα ενός τακτικού βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς με «ιδιαίτερη μέθοδο κατευθυνόμενης πτήσης» και «ισχυρή γόμωση». Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του πυραύλου υποκρύπτουν, κατά τους ειδικούς, την ύπαρξη ικανότητας αλλαγής και του βεληνεκούς του, δηλαδή τη μετατροπή του από τακτικό σε στρατηγικό όπλο διηπειρωτικού βεληνεκούς. Σημειωτέον ότι το αξιόλογο αυτό τεχνικό επίτευγμα χαρακτηρίζει τους τελευταίους ρωσικούς πυραύλους, η ανάπτυξη των οποίων, μεταξύ άλλων, υπήρξε αιτία για την πρόσφατη έξοδο των ΗΠΑ από τη διμερή αμερικανορωσική συμφωνία INF. Στη συνέχεια, πριν από λίγες ημέρες η Β. Κορέα επανήλθε με πολλαπλές βαλλιστικές δοκιμές μικρού βεληνεκούς.

Με τις παραπάνω πρωτοβουλίες του ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτιμάται ότι στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς έναν αποδέκτη, τις ΗΠΑ. Εξακολουθεί να μην παραβιάζει τυπικά την περυσινή συμφωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη για μη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών, ούτε τη δέσμευσή του για παύση των δοκιμών διηπειρωτικών πυραύλων·· δείχνει ότι επιζητεί ένα πυρηνικό deal, συγχρόνως όμως ότι είναι αποφασισμένος να αποχωρήσει από τη συμφωνία επίτευξής του· εκφράζει τη νευρικότητά του για την προσβολή που δέχθηκε με την προκλητική αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου από τη συνάντησή τους στο Ανόι· και, τέλος, αναγνωρίζοντας την πίεση που δημιουργούν στον Ντόναλντ Τραμπ οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, δηλώνει εμμέσως την εμπιστοσύνη του αποκλειστικά στον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου.

Το πυρηνικό μπαλάκι ξαναβρίσκεται έτσι στο αμερικανικό γήπεδο και η επόμενη κίνηση αναμένεται τώρα από τον πρόεδρο Τραμπ.

Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται μεν η απειλή ότι μπορεί να «γίνει της Κορέας». Συγχρόνως όμως ενισχύεται το συνολικό αδιέξοδο και πολλαπλασιάζονται διεθνώς, αν και αθόρυβα, οι φωνές υπέρ της αποδοχής μιας επιπλέον de facto πυρηνικής δύναμης – δίπλα στην Ινδία, το Πακιστάν και ενδεχομένως το Ισραήλ.

Δυστυχώς, μετά 27 χρόνια έκνομης πυρηνικής συμπεριφοράς της Β. Κορέας, η διεθνής κοινότητα και πρωτίστως οι πέντε «νόμιμες» πυρηνικές δυνάμεις –και εγγυήτριες στον ΟΗΕ για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια– απέτυχαν οικτρά. Η πυρηνική απειλή έχει πλέον γιγαντωθεί ανεπανάληπτα, οδηγώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις προς άκρως επικίνδυνες γεωπολιτικές ανισορροπίες.

* Ο δρ Παντελής Οικονόμου είναι πρώην διεθνής πυρηνικός επιθεωρητής (ΙΑΕΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή