Χαμένη πατρίδα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το κράτος κατέρρευσε στο Μάτι» γράφτηκε, με αφορμή την αποκάλυψη των επικοινωνιών της Πυροσβεστικής τη «μαύρη» 23η Ιουλίου 2018. Είναι όμως ακριβές αυτό; Μπορεί να καταρρεύσει κάτι που δεν υπάρχει;

Συνιστά «κράτος», με τον ορισμό που δίνεται στις δυτικές κοινωνίες, το άθροισμα ενός φιλότιμου πυροσβέστη εδώ, ενός άξιου γιατρού εκεί, ενός ικανού δημοσίου υπαλλήλου παρακεί και ενός καλού αστυνομικού παραπέρα; Μπορεί ο αραιός, αναιμικός ιστός που συνθέτουν οι παραπάνω μονάδες να αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας για τον πληθυσμό σε μια ενδεχόμενη κρίση;

Ακούγοντας τις συνομιλίες του τηλεφωνικού κέντρου της Πυροσβεστικής, ένα ερώτημα βασανίζει: πώς είναι δυνατόν να μην έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα από πυρκαγιές μέχρι σήμερα; Δεν μπορεί για παράδειγμα ο υπάλληλος που απαντούσε στα αγωνιώδη τηλεφωνήματα των πολιτών να ξέχασε αιφνιδίως εκείνη την ημέρα το πώς να αποκρίνεται σε ανθρώπους σε κίνδυνο. Το πώς να τους καθησυχάζει, τι οδηγίες να δίνει. Δεν το ξέχασε διότι δεν το ήξερε, δεν το είχε μάθει ποτέ. Ενας Θεός ξέρει πώς βρέθηκε –από ποια επετηρίδα, ποιο αδιάβλητο σύστημα ανέλιξης– σε αυτή τη θέση ως ο καταλληλότερος γι’ αυτή.

«Ολοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν εκείνη την ημέρα εντελώς απροστάτευτοι, τελείως μόνοι», σχολίασε η Μαριάννα Κακαουνάκη. Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από το ρεπορτάζ της μαζί με τον Γιάννη Σουλιώτη και το ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά για το επιχειρησιακό σκέλος της πυρκαγιάς στο Μάτι, είναι από καθαρή τύχη το γεγονός ότι δεν έχουν χαθεί περισσότερες ζωές έως σήμερα. Την 23η Ιουλίου 2018 η τύχη μας στέρεψε. Γιατί πάνω στο σαθρό αυτό υπόβαθρο, το ξεχαρβαλωμένο δίχτυ αναξιοκρατίας, προσθέσαμε έναν δήμαρχο που απορροφούσε δυνάμεις για το σπίτι του, έναν τουλάχιστον υπουργό που την κρίσιμη ώρα έδινε «άλλ’ αντ’ άλλων» εντολές, έναν πρωθυπουργό που τη μοιραία νύχτα ενδιαφέρθηκε αποκλειστικά και μόνο για την εικόνα του και μια κυβέρνηση που χωρίς ενδοιασμό έφτασε στο σημείο να ενοχοποιήσει τα θύματα και από την επόμενη κιόλας ημέρα να ριχτεί με όλες τις δυνάμεις όχι στην επούλωση των πληγών, αλλά στην επιχείρηση «λήθη». Αν στο εκρηκτικό αυτό μείγμα βάλεις φωτιά, είναι μοιραίο ότι η καταστροφή θα είναι ολική.

Δεν κατέρρευσε το κράτος στο Μάτι. Κατέρρευσε η ψευδαίσθηση ότι η αυτοθυσία κάποιων άξιων στελεχών και υπαλλήλων μπορεί αιωνίως να σώζει την παρτίδα. Την πατρίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή