Μνημονεύοντας τα θύματα του Ολοκαυτώματος – Το χρέος μας στην ανθρωπότητα

Μνημονεύοντας τα θύματα του Ολοκαυτώματος – Το χρέος μας στην ανθρωπότητα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα μας είχε ακμαίο εβραϊκό στοιχείο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ρωμανιώτες που ήρθαν από τον καιρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Σεφαραδίτες που ρίζωσαν στα μέρη μας μετά το 1492. Το 86% του πληθυσμού αυτού εξοντώθηκε από τους ναζί. Εξι συνολικά εκατομμύρια ανθρώποι από την Ευρώπη άφησαν την τελευταία τους πνοή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε μια αριστοτεχνικά οργανωμένη βιομηχανία θανάτου. Αλίμονο αν τώρα που οι τελευταίοι επιζώντες φεύγουν από τη ζωή θεωρήσουμε ότι η υπόθεση της μνήμης δεν μας αφορά προσωπικά ή εθνικά.  Τότε βάζουμε συνειδητά το λιθαράκι μας να ξαναζήσει ο κόσμος στο μέλλον κάτι εξίσου φρικτό.

Σε μια λιτή εκδήλωση στη Συναγωγή Αθηνών, την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Πένθους των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, παρουσία 350 μελών της εβραϊκής κοινότητας και της πρέσβειρας του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπα.  Ηταν ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι ενεργό ρόλο στην εκδήλωση αυτή είχε η νεολαία. Πολλά από τα παιδιά, μάλιστα, είχαν ζωγραφίσει πέτρες, οι οποίες εναποτέθηκαν μαζί με κεριά στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, κοντά στην οδό Μελιδώνη.

Μνημονεύοντας τα θύματα του Ολοκαυτώματος – Το χρέος μας στην ανθρωπότητα-1

Η πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπα στο μνημείο Ολοκαυτώματος.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καλός συνάδελφος Ηλίας Κανέλλης:  «Τα τελευταία λίγα χρόνια», υπογράμμισε, «είναι χρόνια ανασυγκρότησης της εθνικής μνήμης. Οι Ελληνες, επιτέλους, μαθαίνουν να αναμετρούνται με το παρελθόν τους, και κυρίως με τα τμήματα εκείνα της ιστορίας τους που φωτίζονταν επιλεκτικά ή αποσιωπούνταν επιλεκτικά, για εθνικούς και ιδεολογικούς λόγους. Η ιστορία του ελληνικού εβραϊσμού έχει δεσπόζουσα θέση στις ιστορικές αναθεωρήσεις του παρελθόντος μας», είπε προσθέτοντας:  «Να βρούμε το θάρρος να ξαναγράψουμε τη “σκισμένη σελίδα της ιστορίας μας”, κατά τη διατύπωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη».

Οποιος  πιστεύει ότι είναι σήμερα υπερβολή να μνημονεύουμε το Ολοκαύτωμα δεν έχει παρά να δει τη συνέντευξη του Γιώργου Καρατζαφέρη προς τον Κωνσταντίνο Πλεύρη στο κανάλι ART στις 2/5, όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ηγήθηκε της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Αουσβιτς, όπου εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση για τους Ελληνες Εβραίους. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές αντισημιτικό παραλήρημα στην εκπομπή, στην οποίαν αναφέρθηκε κατά την επιμνημόσυνη δέηση στη Συναγωγή και ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών Μίνως Μωυσής. Παρακολουθώντας αυτόν τον διάλογο, θα μάθετε ότι τα θύματα στο Αουσβιτς δεν ήταν και τόσα πολλά, υπήρχαν καντίνες που πωλούσαν μαρμελάδες, οίκοι ανοχής και βέβαια ορχήστρες με υπέροχη μουσική…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή