Προβάδισμα Σοσιαλδημοκρατών στη Δανία

Προβάδισμα Σοσιαλδημοκρατών στη Δανία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Προβάδισμα στους Δανούς Σοσιαλδημοκράτες δίνουν οι δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προκηρύχθηκαν χθες και θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, στο ακροδεξιό κομμάτι του πολιτικού φάσματος ένα νέο, ακόμη πιο ακραίο κόμμα απειλεί το αντιμεταναστευτικό DFP.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν ηγείται από το 2015 κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία λαμβάνει κοινοβουλευτική στήριξη από το DFP. Το βασικό πολιτικό ζήτημα των ημερών είναι το κράτος πρόνοιας, με τους ψηφοφόρους να προκρίνουν τους Σοσιαλδημοκράτες της Μέτε Φρέντρικσεν. Το κόμμα, που έχει κυβερνήσει τη Δανία επί δεκαετίες, υπόσχεται αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κατάργηση του αμφιλεγόμενου νόμου με τον οποίο η συντηρητική κυβέρνηση έβαλε «χέρι» στα ταμεία των δήμων και επαναφορά της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Αν η κεντρική πολιτική σκηνή έχει απομακρυνθεί από την αντιμεταναστευτική υστερία που καθόριζε σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα των περασμένων ετών, οι εξελίξεις στο δεξιό άκρο αγγίζουν τα όρια του γκροτέσκου. Ενας δικηγόρος που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για ρατσιστικό λόγο, που ζητεί την απέλαση όλων των μουσουλμάνων από τη Δανία και ο οποίος την Κυριακή των Βαΐων υποκίνησε ρατσιστικές ταραχές στην κατοικούμενη από μετανάστες συνοικία Νέρεμπρο της Κοπεγχάγης, ετοιμάζεται να μπει στη Βουλή. Το κόμμα «Σκληρή Γραμμή» του Ράσμους Πάλουδαν προβλέπεται να αποσπάσει από 2,2% ώς 3,9% των εδρών. Αντιθέτως, τα ποσοστά του DFP προβλέπεται να υποχωρήσουν στο 13%-14% από το 21% που απέσπασε στις εκλογές του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή