Η τελευταία ζαριά από Τσίπρα

Η τελευταία ζαριά από Τσίπρα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο χαρτί του στην προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό, έριξε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, με έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, κατά την οποία εξήγγειλε σειρά μέτρων με έντονο προεκλογικό άρωμα. Το χρονικό σημείο άλλωστε που αποφασίστηκαν οι ανακοινώσεις, μία ημέρα πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή και με την κυβέρνηση λαβωμένη στο επικοινωνιακό πεδίο, είναι ενδεικτικό της βούλησης του πρωθυπουργού να αλλάξει τη δυσμενή ατζέντα των τελευταίων ημερών και να την επαναφέρει εκεί όπου βρισκόταν πριν από το Πάσχα.

Στο διά ταύτα, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε σε πολλές και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, ανοίγοντας σχεδόν ολόκληρη τη βεντάλια των παροχών. Ο πρωθυπουργός με φόντο το σύνθημα «ήρθε η ώρα των πολλών» χώρισε τις παροχές σε δύο σκέλη: Αφενός, σε αυτά που αφορούν «τα νοικοκυριά» και τη «ρευστότητα των επιχειρήσεων» και θα έρθουν άμεσα, εντός του Μαΐου. Ενδεικτικά, εξήγγειλε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) από το 13% στο 6%, αλλά και τη μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13%. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ –κάτι σαν δώρο «Πάσχα»– η οποία, όπως ανακοίνωσε η κ. Αχτσιόγλου, θα δοθεί εντός του Μαΐου, δηλαδή λίγο πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Ο πρωθυπουργός, που πλαισιωνόταν από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, αλλά και τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, εξήγγειλε μέτρα και για το 2020, τα οποία χαρακτήρισε «πιο αναπτυξιακά».

Κοινωνική στόχευση

Απασες οι εξαγγελίες είχαν κοινωνική στόχευση προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, που εικάζεται πως θα βοηθήσουν στην ανατροπή του κλίματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους αγρότες, που πολλοί θεωρούν πως αποτελούν βαρόμετρο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, προαναγγέλλοντας έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών, ώστε, όπως είπε, να ενισχυθεί περαιτέρω το μοντέλο της συνεταιριστικής οικονομίας. Στο «καλάθι» των παροχών βρίσκονταν και οι νησιώτες, αλλά και οι κάτοικοι ορεινών περιοχών. Για τους πρώτους σημείωσε πως θα γίνει επαναφορά του μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος για τους μόνιμους κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους. Οσον αφορά τους κατοίκους ορεινών περιοχών (ζώνες Α και Β) ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε μείωση του κόστους θέρμανσης. Δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως το μέτρο αφορά κυρίως κατοίκους της Βόρειου Ελλάδος, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω Πρεσπών, έχει μεγάλο εκλογικό πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στις παροχές και τους νέους, στους οποίους επενδύει εκλογικά, προαναγγέλλοντας επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για νέους εργαζομένους μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% και με 25% για νέους έως 29 ετών.

Οι παροχές, πάντως, είχαν έντονο άρωμα μιας προσπάθειας εισπήδησης του ΣΥΡΙΖΑ στην ατζέντα της Ν.Δ. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσακαλώτος άνοιξε δύο θέματα που αποτελούν βασικά προεκλογικά αφηγήματα της αξ. αντιπολίτευσης: τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. Για το πρώτο, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων είναι συνάρτηση της «αξιοπιστίας της χώρας», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί στο μέλλον η μείωσή τους «όχι με ευχές», αλλά με στοιχεία.

Στο δεύτερο σκέλος, αυτό της μεσαίας τάξης, ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της Ν.Δ. πως εκπροσωπεί τα μεσαία στρώματα, που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος τα χρόνια της κρίσης. «Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα μεσαία στρώματα από τον κ. Μητσοτάκη, όπως δεν είχαν τίποτα να περιμένουν από την Τ. Μέι ή τους αρχηγούς του συντηρητικού κόμματος στη Γαλλία και στην Ισπανία», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ υποστήριξε πως το 2017 και το 2018 η ανάκαμψη της μεσαίας τάξης ήταν μεγαλύτερη από το παρελθόν.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι όλα θα συζητηθούν με τους θεσμούς, ενώ σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας, ανέφερε σχετικά πως τα όσα εξαγγέλλει «δεν παραβιάζουν τη συμφωνία ούτε κατά ένα ευρώ».Ο πρωθυπουργός βέβαια σε σχετική ερώτηση δεν αποδέχθηκε τον χαρακτηρισμό περί «προεκλογικών μέτρων», αφού, όπως είπε, βρισκόμαστε πεντέμισι μήνες πριν από τις εθνικές κάλπες, οι οποίες θα γίνουν στις αρχές Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή