Επαναφορά της έκπτωσης τόκων στεγαστικών δανείων

Επαναφορά της έκπτωσης τόκων στεγαστικών δανείων

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση να επαναφέρει την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η οποία θα ισχύσει το 2020.

Η σχετική φοροαπαλλαγή καταργήθηκε το 2013 επηρεάζοντας περίπου 800.000 νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια. Για παράδειγμα, αν φορολογούμενος είχε καταβάλει το 2012 1.000 ευρώ σε τόκους στεγαστικού δανείου, στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης είχε μείωση του φόρου 10%, δηλαδή ελάφρυνση 100 ευρώ.

Παλαιότερα, οι τόκοι εξέπιπταν από το φορολογητέο εισόδημα με το όφελος για τους φορολογουμένους να είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι η έκπτωση να γίνεται και πάλι στο φορολογητέο εισόδημα. 

Για παράδειγμα, σε ένα δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής τα 25 έτη, οι τόκοι τον πρώτο χρόνο εξόφλησης ανέρχονται σε 4.450 ευρώ και μειώνονται όσο περνάει ο χρόνος. Το ποσό των 4.450 ευρώ ενδεχομένως να εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα όπως και παλαιότερα, μειώνοντας σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Σημειώνεται ότι το μέτρο αφορά τους τόκους στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το μέτρο της φοροαπαλλαγής για τους τόκους των στεγαστικών θα οδηγήσει στην αύξηση των αξιών στην κτηματαγορά, ενώ θα τονώσει παράλληλα την οικοδομή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή