Διαγωνισμός για WiFi σε λεωφορεία – τρόλεϊ

Διαγωνισμός για WiFi σε λεωφορεία – τρόλεϊ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεφύρι της Αρτας θυμίζει η υπόσχεση για ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με το θέμα να τίθεται επί τάπητος εκ νέου λίγο καιρό πριν από τις εκλογές. Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την τοποθέτηση κεραιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας (λεωφορεία και τρόλεϊ), ώστε να μπορούν όλοι οι χρήστες των συγκοινωνιών να σερφάρουν δωρεάν κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους.

Ταυτόχρονα προβλέπεται, εκτός από την τοποθέτηση του σχετικού εξοπλισμού σε λεωφορεία και τρόλεϊ, η δημιουργία 3.000 σημείων ασύρματης πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, όπως είναι νησιά και τουριστικοί προορισμοί.

Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα προσφέρεται η δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης στο Internet για 80 άτομα. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 14,8 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την προμήθεια και την εγκατάσταση περίπου 2.500 σημείων WiFi, μέσω των οποίων θα παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο και στις υπηρεσίες του ΟΑΣΑ (mobile εφαρμογή τηλεματικής, ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.λπ.) εντός των οχημάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προγραμματίζεται η τοποθέτηση router σε 2.000 οχήματα που είναι ενεργά και δρομολογούνται τακτικά, εκ των οποίων περίπου τα 1.500 είναι λεωφορεία, ενώ τα υπόλοιπα είναι τρόλεϊ. Στα μονά λεωφορεία ο εξοπλισμός θα τοποθετηθεί σε ένα σημείο, ενώ στα αρθρωτά λεωφορεία και τρόλεϊ θα τοποθετηθούν δύο ή τρία σημεία προκειμένου να εξυπηρετούνται όλοι οι επιβάτες.

Ο εξοπλισμός θα μπορεί να μεταφερθεί για να τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα στα καινούργια λεωφορεία (μόλις αυτά παραληφθούν), ενώ οι προδιαγραφές του συστήματος θα είναι τέτοιες, ώστε να δίνουν τη δυνατότητα επέκτασης και στο τραμ σε δεύτερο στάδιο. Οι χρήστες θα μπορούν να «σερφάρουν» δωρεάν όσο μετακινούνται με λεωφορεία και τρόλεϊ, αλλά θα υπάρξει περιορισμός στη χρήση δεδομένων.

Πέραν των λεωφορείων, θα εγκατασταθούν 11.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε 2.900 περιοχές σε όλη την επικράτεια καθ’ υπόδειξιν των δήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή