Appellation d’origine protégée

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική φράση του τίτλου, που έγινε πανευρωπαϊκό στερεότυπο, σημαίνει «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης». Κατοχυρώνει το όνομα τυποποιημένων προϊόντων που κατασκευάζονται σε μια ορισμένη περιοχή και απαγορεύει στα ίδια προϊόντα να λάβουν το ίδιο όνομα αν κατασκευάστηκαν σε άλλη περιοχή. Απαγορεύει π.χ. σε οποιοδήποτε αφρώδες κρασί να ονομάζεται «σαμπάνια», αν δεν κατασκευάζεται στη γαλλική Καμπανία, ή σε άσπρο τυρί να ονομάζεται «φέτα», αν δεν κατασκευάζεται στην Ελλάδα.

Το ίδιο συμβαίνει με τη λέξη «προοδευτικός». Με την πάροδο του χρόνου, οι αριστερές ιδέες, που για δύο αιώνες αναγνωρίζονταν από πολλούς διανοουμένους ως «προοδευτικές», παγιώθηκαν, μεταλλάχθηκαν σε δόγμα, δηλαδή σε τυποποιημένο προϊόν, και κατοχυρώθηκαν ως προστατευόμενη ονομασία αριστερής προέλευσης. Απαγορεύεται σε ιδέα ή σε άτομο να ονομαστεί προοδευτικό αν δεν είναι αριστερής προέλευσης. Οι δε επαγγελματίες που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί δεν νιώθουν την ανάγκη να αποδείξουν την προοδευτικότητά τους, αφού το προϊόν είναι προστατευμένο. Το ίδιο και οι αφελείς οραματιστές, με τη διαφορά ότι αυτοί δεν ανταμείβονται π.χ. με το υπουργείο Τουρισμού. Ολοι όμως αποτελούν τη «συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων», το νέο όπλο διακυβέρνησης, αλλά και άγρας ψήφων του κ. Τσίπρα, μετά τη διάλυση της κυβερνητικής συμμαχίας του με την Ακροδεξιά.

Ωστόσο, αντικειμενικό κριτήριο για τον ορισμό της προοδευτικότητας υπάρχει. Στον 21ο αιώνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η κοινωνία του κεφαλαίου αντικαθίσταται από την κοινωνία των δεξιοτήτων. Δεν είναι μόνο το κεφάλαιο που κινεί την παραγωγή, αλλά και η καινοτομία. Μάλιστα, η καινοτομία εξελίσσεται σε όλο και μεγαλύτερο συντελεστή της παραγωγής, με παραδείγματα τις εταιρείες πλατφόρμας (Airbnb, Uber κ.λπ.) και την τεχνητή νοημοσύνη. Προοδευτικός λοιπόν είναι εκείνος που πιάνει το μήνυμα και εργάζεται για να προσαρμόσει την κοινωνία στις προκλήσεις του μέλλοντος. Η «συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων» εργάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Προς την κοινωνία των επιδομάτων, των διορισμών και των διώξεων της καινοτομίας, δηλαδή προς την παρωχημένη κοινωνία της πελατειακής εξάρτησης από το κράτος. Το αποτέλεσμα είναι η φυγή των επενδύσεων, όπως και της νεολαίας μας, με τη μιζέρια που αυτά συνεπάγονται. Αναμένουμε η επόμενη κυβέρνηση να είναι προοδευτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή