Η αυτοκαταστροφή του μπάσκετ

Η αυτοκαταστροφή του μπάσκετ

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «ιλαροτραγωδία» του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ συνεχίστηκε σε κόκκινο και πράσινο φόντο στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, με τους «αιωνίους» αντιπάλους να συνεχίζουν τον δικό τους πόλεμο, απαξιώνοντας πλήρως το ίδιο άθλημα, στο οποίο έχουν επενδύσει οικονομικά και αδιαφορώντας παντελώς για τις 12 άλλες ομάδες-εταίρους τους στη λίγκα.

Οι διοικήσεις των δύο πρεσβευτών στην Ευρωλίγκα, από της οποίας το φάιναλ φορ θα απουσιάσουν ξανά, συνέχισαν να δυναμιτίζουν το πρωτάθλημα, με βέτο και αποχωρήσεις από τους αγώνες, αλλάζοντας τους συσχετισμούς για τον κάτοχο της πρώτης θέσης, που είναι η ΑΕΚ, και κυρίως για τη δεύτερη ομάδα που υποβιβάζεται και είναι το Λαύριο, αντί της Κύμης, που νίκησε στα… χαρτιά τον Παναθηναϊκό με 20-0.

Ο «πόλεμος» των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού θα συνεχιστεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στον πρώτο γύρο των πλέι οφ, με τους «πράσινους», που κατετάγησαν τρίτοι στη βαθμολογία, να περιμένουν τους «ερυθρόλευκους», που κατέλαβαν την έκτη θέση. Θα προσέλθουν να παίξουν και οι δύο; Ο ένας από τους δύο; Ποιοι θα είναι οι διαιτητές; Ελληνες; Ποιοι Ελληνες; Ξένοι; Αμφότεροι έχουν από έναν μηδενισμό και αφαίρεση έξι βαθμών. Δεύτερη μη προσέλευση σημαίνει αυτομάτως υποβιβασμό.

Στην ιλαροτραγωδία κάθε θλιβερή κατάσταση έχει κωμική έκβαση. Ομως, στην περίπτωση του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα, η κατάληξη του «θιάσου» προκαλεί θλίψη και απογοήτευση για τον εξευτελισμό του «προϊόντος». Τα συνθήματα «ή εμείς ή αυτοί» και «μέχρι τέλους» δηλώνονται για την προάσπιση των συμφερόντων μόνο των δυο «αιωνίων» αντιπάλων και πλέον πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την πιθανότατη αποχώρηση του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού από το πρωτάθλημα και την παραμονή τους μόνο στην Ευρωλίγκα (έχουν δεκαετή συμβόλαια, αποτρέποντας κάθε άλλη ελληνική ομάδα να συμμετάσχει) ή και την ένταξη τους σε άλλη ευρωπαϊκή λίγκα.

Την τακτική του Ολυμπιακού, που είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα προσερχόταν να παίξει κόντρα στον Προμηθέα αν ο διαιτητής Αναστόπουλος «σφύριζε» στο ΣΕΦ, ακολούθησε αιφνιδιαστικά ο Παναθηναϊκός, που ανακοίνωσε, τρεις ώρες πριν από το τζάμπολ του αγώνα με την Κύμη, ότι δεν θα «κατέβαινε» στο ΟΑΚΑ. Αφορμή της στάσης των «πρασίνων» ήταν το νέο κώλυμα που δήλωσε ο Αναστόπουλος, με μακροσκελή δήλωσή του και ύστερα από την… επίσκεψη που δέχθηκε προχθές το βράδυ από εκατό οπαδούς.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, τόσο τη δική μου όσο και της οικογένειάς μου. Ούτε, επίσης, επιθυμώ να προκληθούν επεισόδια και να διασαλευτεί η αθλητική ειρήνη εντός οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου εξαιτίας μου», δήλωσε ο Αναστόπουλος, που γνώριζε ότι θα περνούσε… δύσκολο απόγευμα στο ΣΕΦ.

Ο Παναθηναϊκός πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση και απέσυρε την ομάδα του από τον αγώνα με την Κύμη. Στην ανακοίνωσή της, η «πράσινη» ΚΑΕ χαρακτηρίζει ανεπαρκή τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, ζητεί από τον πρωθυπουργό να τον αντικαταστήσει, όπως και την εφαρμογή του αθλητικού νόμου για να απαγορευθεί στους αδελφούς Αγγελόπουλους η ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό. Επίσης, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με δηλώσεις του επανέφερε το θέμα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, αλλά και του Ερασιτεχνικού, προκρίνοντας τον Βοτανικό ως τη λύση για το γηπεδικό πρόβλημα.

Εκτακτη σύσκεψη

Το Λαύριο και το Ρέθυμνο ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλη Γαλατσόπουλο την αναβολή της αγωνιστικής, αυτός ζήτησε τη συμβουλευτική παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού, αλλά ύστερα από την ουδετερότητα της πολιτείας δόθηκε η οδηγία να τελεσθούν όλα τα παιχνίδια. Το Λαύριο, που ήταν το «θύμα» από την αποχώρηση του Παναθηναϊκού, θα προσβάλει με ένδικα μέσα την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, ενώ ο ΕΣΑΚΕ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για σήμερα και όλα δείχνουν πως τα πλέι οφ θα αναβληθούν μέχρι νεωτέρας.

Κερδισμένη η ΑΕΚ από τον… πόλεμο

H ΑΕΚ, που κατέκτησε την πρώτη θέση στη διάρκεια των 26 αγωνιστικών του επαγγελματικού πρωταθλήματος, είχε τα μεγαλύτερα κέρδη από την αφαίρεση βαθμών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, καθώς διαθέτει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας μέχρι και τους τελικούς των πλέι οφ, εφόσον φτάσει σε αυτούς. Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ, θα παίξουν ΑΕΚ – Χολαργός, Περιστέρι – Ηφαιστος, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και Προμηθέας – ΠΑΟΚ. Εκτός των πλέι οφ είναι o Αρης, ο Πανιώνιος, το Ρέθυμνο και η Κύμη.

Η επιβίωση του Ρεθύμνου αγωνιστικά και της Κύμης χωρίς να αγωνιστεί στο ΟΑΚΑ, καθιστά κερδισμένες τις δύο ομάδες της Περιφέρειας, σε αντίθεση με το Λαύριο που έκανε το καθήκον του και νίκησε τον Ηφαιστο, αλλά επέστρεψε στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας (5 χρόνια παρουσίας στην Α1), αν ο νομικός αγώνας που θα αρχίσει, δεν αλλάξει τα γεγονότα της τελευταίας αγωνιστικής.

«Δεν υποβιβαστήκαμε αγωνιστικά, αλλά από αποφάσεις άλλων ομάδων. Θα φτάσω μέχρι το τέλος…», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Λαυρίου, Γιάννης Ψαράκης.

Το Ρέθυμνο, παρά τη νίκη της Κύμης στο… φύλλο αγώνος και τη δεδομένη εξασφάλιση της παραμονής του, έφτασε στην 8η νίκη κόντρα στον Αρη, στο Αλεξάνδρειο και ολοκλήρωσε την πορεία ματαίωσης του υποβιβασμού του, με συνεχόμενες νίκες στα τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος.

«Οι φετινοί πρωταθλητές είναι οι παίκτες του Ρεθύμνου. Θλίβομαι, όμως, για τη σημερινή “μαύρη” ημέρα του ελληνικού μπάσκετ» υπογράμμισε ο προπονητής του Ρεθύμνου, Βαγγέλης Ζιάγκος.

Τα αποτελέσματα: Παναθηναϊκός – Κύμη 0-20, Ολυμπιακός – Προμηθέας 86-59, Περιστέρι – ΠΑΟΚ 83-65, Κολοσσός – ΑΕΚ 69-106, Λαύριο – Ηφαιστος 96-76, Αρης – Ρέθυμνο 81-87.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή