Κάτοικοι και φορείς για τη δόμηση πέριξ της Ακρόπολης

Κάτοικοι και φορείς για τη δόμηση πέριξ της Ακρόπολης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστική μείωση του συντελεστή δόμησης, μέγιστο ύψος κτιρίων τα 17,50 μέτρα και τη λήψη μέτρων για την προστασία της κατοικίας ζητούν για την περιοχή Μακρυγιάννη η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και κινήσεις πολιτών της περιοχής. Αποκαλύπτουν δε ότι η UNESCO είχε προειδοποιήσει ήδη από το 1968 για τον κίνδυνο απώλειας της μνημειακότητας της Ακρόπολης λόγω της ανέγερσης ψηλών κτιρίων στα νοτιοδυτικά του Ιερού Βράχου.

Η ΕΛΛΕΤ, από κοινού με το Δίκτυο Οργανώσεων για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο και την Κίνηση Ακρόπολη- Μακρυγιάννη SOS απέστειλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος τις θέσεις τους για τους υπό αναθεώρηση όρους δόμησης και χρήσης γης στην περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκακίου και Φιλοπάππου. Οπως επισημαίνουν, η περιοχή πρέπει να αλλάξει χαρακτηρισμό, από «πολεοδομικό κέντρο» σε «γενικής κατοικίας» (μια αλλαγή που συνεπάγεται ηπιότερους όρους δόμησης και λιγότερο μεγάλες εμπορικές και άλλες χρήσεις). Προτείνουν επίσης τη μείωση του συντελεστή δόμησης από 3,6 σήμερα σε 2,1, όπως ισχύει για τα δύο οικοδομικά τετράγωνα μεταξύ των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Ροβέρτου Γκάλι.

Οσον αφορά το ανώτατο ύψος των κτιρίων, επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 17,50 μέτρα, χωρίς δυνατότητα προσαύξησης. Ζητούν επίσης να απαγορευθεί η συνένωση οικοπέδων και η «μεταφορά» των όρων δόμησης του ενός στο άλλο (όπως έγινε με το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου) και να περιορισθεί το μέγεθος των ξενοδοχειακών μονάδων.

Στην επιστολή αναφέρεται και η επισήμανση που είχε κάνει ήδη από το 1968 η UNESCO (και η οποία προφανώς αγνοήθηκε): «Επιτόπου έχουμε πληροφορηθεί ότι ήδη έχουν γίνει προτάσεις με την προοπτική να επιτραπεί η ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων σε μια ζώνη σχετικά κοντινή προς την Ακρόπολη. Στα ΝΔ υψώνονται ήδη κατασκευές των έξι και επτά ορόφων. Η γενίκευση αυτών των υψών θα απέβαινε καταστροφική για την Ακρόπολη, η οποία κινδυνεύει να “φυλακισθεί” βαθμιαία από τα ανεγειρόμενα κτίρια, τα οποία, κι αν ακόμη δεν κρύβουν τη σιλουέτα της μέσα στο τοπίο, θα τη βγάλουν ωστόσο από τη φυσική της βάση και θα την κάνουν να χάσει τη μνημειακή επιβλητικότητά της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή