Εκκληση 21 αρχηγών κρατών της Ε.Ε.: Η Ευρώπη είναι η πολυτιμότερη ιδέα που είχαμε ποτέ

Εκκληση 21 αρχηγών κρατών της Ε.Ε.: Η Ευρώπη είναι η πολυτιμότερη ιδέα που είχαμε ποτέ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει συμβάλει στην ευόδωση μιας ελπίδας αιώνων για ειρήνη στην Ευρώπη, αφότου οι ανεξέλεγκτοι εθνικισμοί και άλλες ακραίες ιδεολογίες την οδήγησαν στη βαρβαρότητα των δύο παγκόσμιων πολέμων. Ακόμη και σήμερα, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θεωρούμε την ειρήνη και την ελευθερία, την ευημερία και την ευδαιμονία ως δεδομένα αγαθά. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμμετάσχουμε όλοι, ενεργώς, στη μεγάλη ιδέα μιας ειρηνικής και ενοποιημένης Ευρώπης.

Οι εκλογές του 2019 έχουν ιδιαίτερη σημασία: Είστε εσείς, οι Ευρωπαίοι πολίτες, που θα αποφασίσετε ποια πορεία θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμείς, οι αρχηγοί των κρατών της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Φινλανδίας, καλούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, που έχουν δικαίωμα ψήφου, να συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα τέλη Μαΐου 2019.

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν ενωθεί, με τη δική τους ελεύθερη βούληση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης, εντός και μεταξύ των μελών της. Μια Ενωση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ευρώπης. Στην Ευρωπαϊκή μας Ενωση, τα εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης –δηλαδή οι κυβερνήσεις όλων των κρατών-μελών– αποφασίζουν ως προς το ποιοι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται στην Ευρώπη και πώς πρέπει να δαπανάται ο προϋπολογισμός της Ευρώπης.

Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι: Για πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη, ιδίως μεταξύ της νέας γενιάς, η ευρωπαϊκή ιθαγένεια έχει καταστεί δεύτερη φύση. Δεν αποτελεί αντίφαση το ότι μπορεί να αγαπούν το χωριό τους, την πόλη τους, την περιοχή τους ή το έθνος τους και, ταυτόχρονα, να είναι αφοσιωμένοι Ευρωπαίοι.

Εκκληση 21 αρχηγών κρατών της Ε.Ε.: Η Ευρώπη είναι η πολυτιμότερη ιδέα που είχαμε ποτέ-1

Η Ευρώπη μας είναι ικανή να αντιμετωπίσει ενωμένη τις προκλήσεις: Τους τελευταίους μήνες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Ευρωπαϊκή Eνωση αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που κάποιοι συζητούν την ανατροπή ενός ή περισσότερων βημάτων της ολοκλήρωσης, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία ή η κατάργηση κοινών θεσμών. Είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος εκφράζει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, άλλες φωνές ζητούν μεγαλύτερη ενδυνάμωση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή της Ευρωζώνης ή ζητούν μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Οι απόψεις για τα θέματα αυτά μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των πολιτών και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, καθώς και μεταξύ ημών, των αρχηγών των κρατών-μελών. Ωστόσο, όλοι συμφωνούμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ενότητα είναι αναγκαίες και ότι θέλουμε να προωθήσουμε την Ευρώπη ως Ενωση. Μόνο μια ισχυρή κοινότητα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της τρομοκρατίας, της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και της μετανάστευσης δεν σταματούν σε εθνικά σύνορα. Θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές με επιτυχία και να συνεχίσουμε στον δρόμο προς την οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση και ανάπτυξη μόνον εάν εργασθούμε μαζί ως ισότιμοι εταίροι σε θεσμικό επίπεδο.

Θέλουμε μια ισχυρή και ολοκληρωμένη Ευρώπη: Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Eνωση, μια Eνωση που έχει κοινούς θεσμούς, μια Eνωση που συνεχώς αξιολογεί το έργο της με κριτικό πνεύμα και έχει την ικανότητα να μεταρρυθμίζει την οντότητά της, μια Eνωση που στηρίζεται στους πολίτες της και στα κράτη-μέλη της, ως ζωτικής σημασίας βάση.

Αυτή η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια δυναμική πολιτική συζήτηση για την καλύτερη πορεία προς το μέλλον, με αφετηρία τη Διακήρυξη της Ρώμης, της 25ης Μαρτίου 2017. Η Ευρώπη είναι σε θέση να αντέξει ένα πολύ ευρύ φάσμα απόψεων και ιδεών. Δεν πρέπει όμως να υπάρξει επιστροφή σε μια Ευρώπη στην οποία οι χώρες δεν είναι πλέον ισότιμοι εταίροι αλλά αντίπαλοι.

Η ενωμένη Ευρώπη μας χρειάζεται την ισχυρή ψήφο των πολιτών της: Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε να ασκήσετε το δικαίωμα ψήφου σας. Είναι το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον αυτό για το οποίο ψηφίζουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή