Το «Ρόδο» του Κατάρ

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Άνθισε» το φουτουριστικό ρόδο που δημιούργησε ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ, ήτοι το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ. Εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα στην Ντόχα και ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από τις συστάδες κρυστάλλων σε σχήμα τριαντάφυλλου που απαντώνται στην περιοχή, τα λεγόμενα «ρόδα της ερήμου».

Το «Ρόδο» του Κατάρ-1

Στο κτίριο του Νουβέλ οι κάθετες γραμμές σπανίζουν. (Φωτογραφία: Iwan Baan)

Το εντυπωσιακό κτίσμα, επιφάνειας 52.000 τ.μ., διηγείται την ιστορία του Κατάρ μέσα στους αιώνες και η δίωρη περιήγηση σε αυτό καταλήγει στο κτίριο-έμβλημα από το οποίο ξεκίνησαν όλα: το ανακαινισμένο πλέον παλάτι του σεΐχη Abdullah bin Jassim, όπου στεγάστηκε το πρώτο Εθνικό Μουσείο της χώρας.

Το νέο μουσείο χτίστηκε γύρω του σαν μεγάλη αγκαλιά, εν είδει συμφιλίωσης του τότε με το τώρα.

Το «Ρόδο» του Κατάρ-2

Εκθέματα με φόντο μία από τις ταινίες που αφηγούνται την ιστορία του Κατάρ. (Φωτογραφία: Danica Kus)

Παρ’ όλα αυτά, έχει το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιλογή της κινηματογραφικής γλώσσας για τη μουσειακή διήγηση –αντί της παραδοσιακής, που χρησιμοποιεί μόνο αρχαιολογικά ευρήματα και εποπτικό υλικό–, με αποτέλεσμα μια απολύτως εμβυθιστική εμπειρία.

nmoq.org.qa

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή