Aτζέντα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

//ΠΟΤΣΔΑΜ//

ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ [ΕΩΣ 16/06/2019] 

Ο Pablo Picasso (1881-1973) έθεσε νέα πρότυπα στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στις γραφικές τέχνες και στην κεραμική του 20ού αιώνα. Λιγότερο γνωστά είναι τα έργα που ο καλλιτέχνης δημιούργησε στις τελευταίες δύο δεκαετίες της ζωής του και απεικονίζουν πορτρέτα κυρίως της συζύγου του Jacqueline και λιγότερο άλλων μοντέλων. Η έκθεση «Picasso: The Late Work. From the collection of Jacqueline Picasso» στο Museum Barberini κάνει φανερό ότι ο Picasso υπήρξε καινοτόμος μέχρι το τέλος της καλλιτεχνικής του παραγωγής. Όλα τα έργα είναι δάνεια από τη συλλογή της Jacqueline Picasso και κάποια από αυτά δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στη Γερμανία, ενώ άλλα δεν έχουν παρουσιαστεί πουθενά αλλού στον κόσμο.

museum-barberini.com


//ΜΑΪΑΜΙ//

ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΟ [ΕΩΣ 29/09/2019] 

Aτζέντα-1

Η Αμερικανίδα Sheila Hicks (1934-) είναι γνωστή για τις καινοτομίες που εισήγαγε στην υφαντική, ζώντας για χρόνια στο Μεξικό, στη Χιλή, στη Νότια Αφρική, στο Μαρόκο και στην Ινδία. Η έκθεση «Sheila Hicks: Campo Abierto» στο The Bass διερευνά την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση του τοπίου όπως την έχει συλλάβει η ίδια. Το αφιέρωμα αποτελεί αναδιάρθρωση του project «Escalade Beyond Chromatic Lands», που είχε παρουσιάσει στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2017. Τα έργα εστιάζουν στην αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα, μια πολυπολιτισμική περιοχή με έντονα μεταναστευτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

thebass.org


// ΠΑΡΙΣΙ //

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ [ΕΩΣ 21/07/2019] 

Aτζέντα-2

Η έκθεση «Black models: from Géricault to Matisse» στο Musée d’Orsay επιχειρεί να συνδυάσει την ιστορία της τέχνης με την ιστορία των ιδεών. Τα έργα διερευνούν τα πολιτικά, κοινωνικά και φυλετικά ζητήματα που αποκαλύπτονται στην τέχνη. Επικεντρώνονται, δε, κυρίως στον διάλογο μεταξύ καλλιτέχνη (ζωγράφου, γλύπτη, φωτογράφου) και μοντέλου, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η αναπαράσταση των μαύρων μορφών σε έργα των Paul Cézanne, Henri Matisse, Nadar, κ.ά.

musee-orsay.fr


// ΤΟΣΚΑΝΗ //

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ [AΠΟ 03 ΕΩΣ 07/07/2019]

Aτζέντα-3

Το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη διοργανώνει ένα πρωτότυπο ταξίδι σε πόλεις-μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ιταλίας (Πίζα, Λούκα, Σαν Τζιμινιάνο, Σιένα).

Με την ευκαιρία, θα περιηγηθείτε  και στην Ασίζη του Νίκου Καζαντζάκη. Τηλ. 210-3611206


// ΒΕΝΕΤΙΑ //

Ο ΜΕΤΡ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ [ΑΠΟ 09 ΕΩΣ 30/05/2019]

Aτζέντα-4

Φωτογραφία: Ada Ardessi

Έναν χρόνο μετά το θάνατο του Getulio Alviani (1939-2018), του πολυσχιδούς καλλιτέχνη που αυτοαποκαλούνταν απόστολος της op-art, τo Ίδρυμα Alviani παρουσιάζει την έκθεση «Anthropometry» στο Palazzo Barbaro. Μεταξύ άλλων, τα ρούχα που εκτίθενται ανήκουν στις συλλογές «Cerchio + Quadrato = Volume» και «Positivo-Negativo», που σχεδίασε ο Alviani με την Germana Marucelli, αναβαθμίζοντας τα ρούχα σε γλυπτά. Έχουν μάλιστα εκτεθεί στο MoMA (1965), στο Guggenheim ΝΥ (1991) και στο Fondazione Prada (2012). 

eventbrite.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή