Σα βγεις στον πηγαιμό για την ευρωκάλπη

Σα βγεις στον πηγαιμό για την ευρωκάλπη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ σημειώθηκε αυτή τη φορά στις υποψηφιότητες των κομμάτων για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκαν 49 συνδυασμοί έναντι 43 που μετείχαν στις ευρωεκλογές του 2014 και μόλις 27 το 2009.

Υπάρχουν οι μεγάλοι κομματικοί σχηματισμοί που αποτυπώνουν (έστω και με μεταλλάξεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που πήρε θέση δίπλα στα Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ενώ από το χάρτη λείπει το ΚΚΕ Εσωτερικού και οι επίγονοί του) τις παραδοσιακές δυνάμεις του πολιτικού τόξου. Δίπλα τους, αναφύονται μικρότερα κόμματα, και στην προσπάθεια διερεύνησης των στόχων τους, ας έχουμε υπόψη τις φιλοδοξίες για μετεκλογικά πλασαρίσματα στην κεντρική πολιτική σκηνή ενόψει και των εθνικών εκλογών, χωρίς να αγνοούμε ότι τα κόμματα και οι συνασπισμοί που έχουν συγκεντρώσει το 1,5% του συνόλου των έγκυρων ψήφων στις ευρωεκλογές λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2015.

Πάντως, ακόμη και τα 27 κόμματα του 2009 θεωρούνται πολλά για μια χώρα 10 εκατομμυρίων, ωστόσο η αύξηση του 2014 και η φετινή θα πρέπει να αποδοθούν στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στη λύση της οποίας τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν τον κομβικό ρόλο. Οι Ελληνες θέλουν να «ψάλουν τον εξάψαλμο» στους κακούς Ευρωπαίους (σε μια εποχή με άνοδο του ευρωσκεπτικισμού) και να «δώσουν» λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Εξ ου και οι γραφικοί εθνοσωτήρες.

Ο υπερπληθωρισμός «ιλαρών» κομματικών σχηματισμών ενισχύεται από τη «δημοκρατία των social media». Η εύκολη δημοσιότητα μέσω του fb ενισχύει το ρεύμα του «αντισυστημισμού» με πρόσωπα που θωπεύουν τον ναρκισσισμό τους μέσα από τα likes και τις καρδούλες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κίνδυνος είναι ότι με το λίπασμα αυτό, δίπλα στη Χρυσή Αυγή, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος πολλοί γραφικοί που θολώνουν τον πολιτικό λόγο και συμβάλλουν στην απαξίωση της πολιτικής.

Ας μην αγνοείται φυσικά η ευθύνη των μεγάλων που συμπράττουν στον ευτελισμό των θεσμών με τις μικροκομματικές στοχεύσεις τους. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για παροχές σε «εθνικό πεδίο» για να ψηφίσουμε το κόμμα του στις ευρωεκλογές! Οι πολίτες έχουν τον τελικό λόγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή