Ένα αριστούργημα ταξιδεύει

Ένα αριστούργημα ταξιδεύει

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σκαλωσιές είναι έτοιμες και ο γερανός περιμένει έξω από το κτίριο στο 6ο Διαμέρισμα στο Παρίσι. Στον τρίτο όροφο, μια ομάδα ειδικών αποσπά έναν πίνακα από τον τοίχο με τη βοήθεια αλυσίδων. «Η νεότητα του Βάκχου», έργο του Ουιλιάμ-Αντόλφ Μπουγκερώ (1825-1905) από το 1884, ανήκει στην περίοδο του νεοκλασικισμού και ο δημιουργός του το θεωρούσε το αριστούργημά του.

Το έργο, διαστάσεων 6,10 x 3,30 μ., είναι το μεγαλύτερο του αναγνωρισμένου Γάλλου ζωγράφου και πωλείται στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Sotheby’s, στο πλαίσιο της Impressionist and Modern Art Evening Sale, την Τρίτη 14/5. Γι’ αυτόν τον λόγο άφησε πρόσφατα το στούντιο του καλλιτέχνη όπου κρεμόταν επί 135 χρόνια (με εξαίρεση τις λίγες φορές που πήρε μέρος σε εκθέσεις). 

Η επιχείρηση είχε τις δυσκολίες της: Ο πίνακας αφαιρέθηκε από το αρχικό του τελάρο και την κορνίζα του και τοποθετήθηκε σε ειδικό κουτί, ρολαρισμένο. Συγχρόνως, η επιχρυσωμένη κορνίζα –των περίπου 600 κιλών– μπήκε και εκείνη με τη σειρά της σε ειδικά κουτιά, αφού πρώτα οι ειδικοί τη «μοίρασαν» σε κομμάτια. Ο πίνακας ταξίδεψε και η ομάδα του Sotheby’s χαμογέλασε με ανακούφιση όταν το γιγαντιαίο φορτίο παραδόθηκε στην ώρα του και σε άριστη κατάσταση.

Πόσα μικρά, μεσαία αλλά και μεγάλα έργα ταξιδεύουν καθημερινά ανά τον κόσμο; Ποιο είναι το παρασκήνιο κάθε μεταφοράς, η οποία προϋποθέτει περίπλοκες διαδικασίες και συμφωνίες για θέματα ασφάλειας, πακεταρίσματος, μετακίνησης, τοποθέτησης και επαναπατρισμού; Από τις πιο ηχηρές μετακινήσεις έργου τέχνης ήταν της «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1963 – αποτέλεσμα των προσωπικών ενεργειών της τότε Πρώτης Κυρίας Τζάκι Κένεντι. Η, για πολλούς αινιγματική, «Τζοκόντα» παρουσιάστηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και στη National Gallery of Art της Ουάσιγκτον επί έξι εβδομάδες, προσελκύοντας περί τους 40.000 επισκέπτες ημερησίως, πριν επισκεφτεί το Τόκιο και τη Μόσχα το 1974.  

Και ο Μπουγκερώ, με επιρροές από την ελληνορωμαϊκή περίοδο αλλά και την κλασική γαλλική ζωγραφική και γλυπτική του 17ου αιώνα, έχει τους δικούς του θαυμαστές. Η «Νεότητα του Βάκχου» είναι ένας από τους περίπου 750 πίνακες του καλλιτέχνη. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Μπουγκερώ τον ζωγράφιζε επί τρία χρόνια πριν καθορίσει την τιμή του στα 100.000 γαλλικά φράγκα, αρνούμενος εν τέλει μια προσφορά των 70 χιλιάδων. Στη δημοπρασία της Τρίτης, η εκτίμηση του Sotheby’s για το έργο κυμαίνεται από τα 25 μέχρι τα 35 εκατ. δολάρια. Συμπεριλαμβάνονται και τα μεταφορικά. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή