Ε.Ε.: Επίφαση ενότητας στη σύνοδο του Σιμπίου

Ε.Ε.: Επίφαση ενότητας στη σύνοδο του Σιμπίου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκοπό να φανούν απόλυτα ενωμένοι δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, χθες οι ηγέτες της Ε.Ε. προσήλθαν στο Σιμπίου της Ρουμανίας για τη σύνοδο κορυφής. Εκεί υποσχέθηκαν να προστατεύσουν «τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», παρότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν βρίσκονται όλοι στην ίδια σελίδα, καθώς η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία έχουν κατηγορηθεί ότι υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Παρά τα λόγια ενότητας και σύγκλισης που εκφράστηκαν, οι ηγέτες φάνηκαν μάλλον διαιρεμένοι για τη διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν επανέλαβε τη θέση του λέγοντας ότι η διαδικασία του «Spitzenkandidat», δηλαδή εκλογή του νέου προέδρου απευθείας από τις ευρωεκλογές, «δεν είναι η σωστή προσέγγιση». Αντίθετος είναι και ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ξ. Μπετέλ, ο οποίος δήλωσε πως αυτή η προσέγγιση δεν έχει καμία σημασία για τους ψηφοφόρους, ενώ η Λιθουανή πρόεδρος Ντ. Γκριμπαουσκάιτε ανέφερε ότι «είναι λίγο εκτός των δημοκρατικών μας διαδικασιών και συνθηκών».

Μέχρι την εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρ. Επιτροπής, που ως υποψήφιος του ΕΛΚ έγινε και πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς το κόμμα του βγήκε πρώτο στις ευρωεκλογές, δεν υπήρχε αυτή η διαδικασία. Οι ηγέτες ήταν αυτοί που έως τότε αποφάσιζαν μεταξύ τους σε μια σύνοδο κορυφής ποιος θα βρισκόταν στο πηδάλιο της Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός της Αυστρίας Σ. Κουρτς τόνισε ότι αν αυτή η διαδικασία αγνοείτο, θα έβλαπτε τη δημοκρατία. «Είναι δύσκολο να πεις στους ψηφοφόρους ότι υπάρχει ένας Spitzenkandidat και μετά οι ηγέτες να αποφασίσουν μόνοι τους», είπε ο κ. Κουρτς και πρόσθεσε πως αν ο υποψήφιος με το ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, εκλεγεί, τότε θα πρέπει να απαιτήσει και την προεδρία της Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε μετά τη λήξη της συνόδου ότι θα γίνει μια έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 28 Μαΐου, δύο μέρες μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τους επόμενους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών. «Αυτή θα πρέπει να είναι μια σύντομη, αποτελεσματική και σύμφωνα με τις συνθήκες μας διαδικασία», είπε ο Ντ. Τουσκ. «Αν η διαδικασία αποδειχθεί δύσκολη, δεν θα διστάσω να βάλω αυτές τις αποφάσεις σε ψηφοφορία τον Ιούνιο», τόνισε ο ίδιος.

Ως ο πρώτος πολιτικός από τα ανατολικά κράτη-μέλη που διορίστηκε σε μια τόσο υψηλή ευρωπαϊκή θέση, ο Ντ. Τουσκ είναι ευαίσθητος στο να αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις ηγέτες που να εκφράζουν όλη την Ε.Ε. και όχι μόνο τους ισχυρούς. Τόνισε ότι η διαδικασία επιλογής των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών θα πρέπει να τηρεί τη γεωγραφική ισορροπία των κρατών-μελών, τα δημογραφικά στοιχεία και, τέλος, να υπάρχει και ισορροπία μεταξύ των φύλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή