Οι επενδυτές βλέπουν πάλι ελληνικό κίνδυνο

Οι επενδυτές βλέπουν πάλι ελληνικό κίνδυνο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «πάγο» κινδυνεύουν να μπουν ξένες αλλά και ελληνικές άμεσες και έμμεσες επενδύσεις στη χώρα. Οι πρώτες τέτοιες αποφάσεις είναι ήδη πραγματικότητα, ενώ η συμπεριφορά των ελληνικών κρατικών και επιχειρηματικών ομολόγων έχει αρχίσει επίσης να απεικονίζει αυτό το ενδεχόμενο. Αιτία, πέραν της αβεβαιότητας που εξ ορισμού έχει για την οικονομία κάθε εκλογική αναμέτρηση, η αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ του επενδυτικού και επιχειρηματικού κόσμου για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης και την κλιμακούμενη όξυνση του πολιτικού κλίματος. «Η ιδέα και μόνον του να βάλει η κυβέρνηση χέρι στο “μαξιλάρι” ρευστότητας που διαθέτει το Δημόσιο ώστε να χρηματοδοτήσει προεκλογικές παροχές χωρίς στοχευμένο αναπτυξιακό πλάνο, είναι αποκρουστική για τις κεφαλαιαγορές», εξηγεί στην «Κ» διαχειριστής κεφαλαίων μεγάλου ξένου οίκου με έκθεση σε ελληνικά χρεόγραφα.

Επιπλέον, η επιφυλακτικότητα με την οποία ήδη αντιμετωπίζονται οι κινήσεις της κυβέρνησης από τους πιστωτές. «Είναι το λάθος σήμα, στη λάθος ώρα», επισημαίνει Ελληνας χρηματιστής, θυμίζοντας πως και το διεθνές περιβάλλον λόγω των αμερικανοκινεζικών εμπορικών εντάσεων αλλά και της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας «δεν αφήνει περιθώρια για τέτοια λάθη».

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη επιφυλακτικό κλίμα που είχε ενσκήψει από τη μεταρρυθμιστική κόπωση (sic) της κυβέρνησης και το de facto «πάγωμα» όλων σχεδόν των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων. Ετσι, ξένοι επενδυτές στον απόηχο των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα αποφάσισαν υποδιπλασιασμό της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου της ελληνικής εισηγμένης επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Trastor, ενώ και η έκδοση ομολόγου της τάξης των 175 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δρομολογήσει η Attica Group για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της λέγεται πως πάει πια για μετά τις ευρωεκλογές παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς για αμέσως πριν ή μετά το Πάσχα. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου συνέχισε την κλιμάκωσή της, καθώς εμφανίστηκαν εκ νέου πωλητές των τίτλων και ανάλογη εικόνα εξέπεμψαν πολλά ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ έχουν αναβάλει τη νέα έκδοση κρατικού ομολόγου, για την οποία, λόγω τόσο εγχώριων όσο και διεθνών λόγων, εκφράζεται πλέον έντονος σκεπτικισμός στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή