«Πολεμικοί» τόνοι από τον Ερντογάν

«Πολεμικοί» τόνοι από τον Ερντογάν

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προβλέψεις της Αθήνας και της Λευκωσίας για ραγδαία, επί το εθνικιστικότερον, κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτική δράση ακόμη και «πέρα από τα σύνορα» της γειτονικής χώρας. Δεδομένου ότι ο κ. Ερντογάν έχει προαναγγείλει νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην πόλη Μανμπίτζ, οι σχετικές παραινέσεις στους ευέλπιδες της χώρας του συνδέονται με αυτή τη σχεδιαζόμενη εισβολή των Τούρκων στη Συρία. Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εντείνουν την ανησυχία, σε μια περίοδο κατά την οποία ο κ. Ερντογάν έχει κάθε λόγο να αυξήσει την ένταση, ευρισκόμενος για μία ακόμη φορά λίγο πριν από μια κρίσιμη αναμέτρηση, τις νέες εκλογές για την Κωνσταντινούπολη στα τέλη Ιουνίου.

«Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Εσείς θα αντιμετωπίσετε σαν ατσάλι κάθε απειλή σε κάθε σπιθαμή των συνόρων μας αλλά και πέρα από τα σύνορά μας, διότι εσείς είστε ο εκπρόσωπος του λαού μας, η ατσάλινη γροθιά του, η σκληρή καρδιά του, το βλέμμα του που τρυπάει το σκοτάδι και αγκαλιάζει το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν ενώπιον των φοιτητών της Σχολής Ευελπίδων της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποίησε οξύτατους τόνους, ανατρέχοντας ακόμη και στην εισβολή του «Αττίλα» το 1974. «Εσείς είστε αυτοί», είπε απευθυνόμενος στους ευέλπιδες, «που σώσατε τα αδέλφια μας στην Κύπρο που βασανίζονταν από τη βία των συμμοριών των δολοφόνων».

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» συνοδεία δύο ναυτικών πολεμικών μονάδων της Τουρκίας, ενώ στα νότια, και δη στο οικόπεδο 8, εξακολουθεί να πλέει το ερευνητικό «Μπαρμπαρός». Παράλληλα, η τουρκική αεροπορία εξακολουθεί να ασκεί πίεση προς την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), καθώς και χθες συνεχίστηκαν με αυξανόμενη ένταση οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, κυρίως όμως οι επικίνδυνες εμπλοκές. Σημειώθηκαν 57 παραβιάσεις, αλλά και επτά επικίνδυνες εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε οπλισμένα ελληνικά και τουρκικά F-16. Εχουν καταγραφεί έως σήμερα, εντός του 2019, πριν καν τα μέσα Μαΐου, 123 εικονικές αερομαχίες, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για όλο το 2018 ήταν 128, το 2017 είχαν αγγίξει τις 176 και το 2016 τις 68. Αυτή η κατάσταση προκαλεί, φυσικά, μεγάλη ανησυχία στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο παράλληλα παρακολουθεί τη μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR) που πραγματοποιούν οι τουρκικές δυνάμεις στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Στις δυνάμεις που έχουν κινητοποιηθεί για την άσκηση είναι ενταγμένη και μία ακταιωρός της αποκαλούμενης «ακτοφυλακής» του ψευδοκράτους. Η κατάσταση στο πεδίο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο υπουργών Εθνικής Aμυνας Ελλάδας, Ευάγγελου Αποστολάκη, και Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββα Αγγελίδη, ήδη από προχθές.

Παρθενική πτήση

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπάρχει ικανοποίηση και για τη χθεσινή, παρθενική πτήση του πρώτου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion, από τα τρία που συνολικά ξεκίνησαν να αναβαθμίζονται προ τεσσάρων ετών. Πρόκειται για ένα από τα έργα που ενεργοποιήθηκαν με την πρωτοβουλία και την εργώδη πίεση εκ μέρους του κ. Αποστολάκη, από τη θέση του αρχηγού Α/ΓΕΕΘΑ τότε. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για αεροσκάφη πεντηκονταετίας, που καθηλώθηκαν το 2009, η επανενεργοποίησή τους θεωρείται κρίσιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή