Ευρωπαίοι ακροδεξιοί αρνούνται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής

Ευρωπαίοι ακροδεξιοί αρνούνται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στο στόχαστρο όσων αμφισβητούν την ακρίβεια του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται υποψήφιοι οικολογικών κομμάτων στη Γαλλία, εξαιτίας του ψυχρού μετώπου που επηρεάζει πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Σε τηλεοπτική εκπομπή μεγάλης ακροαματικότητας τη Δευτέρα στη Γαλλία, η οικολόγος ακτιβίστρια και υποψήφια ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Κλερ Νουβιάν αντιμετώπισε τα ειρωνικά σχόλια του παρουσιαστή Πασκάλ Προ: «Πού είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη; Θερμοκρασία -3 βαθμούς χθες το βράδυ έξω από το Παρίσι».

Στην ίδια εκπομπή, η συντηρητική σχολιάστρια Ελιζαμπέτ Λεβί σπεύδει να συμφωνήσει με τον συνάδελφό της για να στραφεί εναντίον της κ. Νουβιάν, καταγγέλλοντας «τη θρησκευτική-οικολογική σκέψη», που απειλεί με τον νέο αυτό «εμφύλιο πόλεμο» εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Οι κάθε είδους αρνητές του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής–-πρώτος μεταξύ τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ– συγχέουν συνειδητά τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις με τα μακροπρόθεσμα κλιματικά φαινόμενα. Τον Απρίλιο του 2018, δύο μεγάλες έρευνες δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Οι μελέτες αυτές εξηγούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ικανή να οδηγήσει σε μείωση των θερμοκρασιών στη Δυτική Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Αυτό οφείλεται σε προσωρινή μεταβολή της ροής των υποθαλάσσιων ρευμάτων του Ατλαντικού και του όγκου υδάτων που αυτά μεταφέρουν.

Η μία από τις μελέτες διαπιστώνει ότι ο όγκος των υποθαλάσσιων ρευμάτων έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο μέσα στα τελευταία χίλια χρόνια. Τα ρεύματα αυτά εξασφαλίζουν στη Βόρεια Ευρώπη το εύκρατο κλίμα της, αντλώντας ύδατα από την περιοχή του Νότιου Ατλαντικού και μεταφέροντάς τα προς τη Δυτική Ευρώπη, μέσω του Γκολφ Στριμ. Αυτός είναι ο λόγος που οι χειμώνες στην Κεντρική Γαλλία είναι πολύ θερμότεροι από ό,τι στο Μόντρεαλ του Καναδά, παρότι οι δύο περιοχές βρίσκονται περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος.

Μόλις τα υποθαλάσσια αυτά ύδατα φθάσουν στην Αρκτική, ψυχραίνονται και γίνονται πιο πυκνά. Μπορούν έτσι να βυθιστούν εκ νέου προς μεγαλύτερα βάθη και να αρχίσουν και πάλι το ταξίδι τους προς τον Νότο, όπου θα θερμανθούν και πάλι. Οταν, όμως, οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προσθέτουν γλυκό και ελαφρύτερο νερό στους ωκεανούς, ενώ τα υποθαλάσσια ρεύματα παύουν να βυθίζονται και δεν επιστρέφουν προς τον Νότο. Σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη, οι χώρες που βρέχονται από τον Ανατολικό Ατλαντικό μπορεί να γίνουν ψυχρότερες κατά 2 βαθμούς Κελσίου εντός των προσεχών ετών, παρά την πρόοδο του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πολλές ακροδεξιές σελίδες του Ιντερνετ, που προωθούν την «επανεκπαίδευση» του κοινού, εκτιμούν ότι ο άνθρωπος δεν φέρει ευθύνη για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι οι μεταβολές στις θερμοκρασίες αποτελούν φυσικά φαινόμενα, πάνω στα οποία η ανθρωπότητα δεν μπορεί να παρέμβει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή