«Γύρισαν την πλάτη» σε πρόγραμμα κατά των πυρκαγιών

«Γύρισαν την πλάτη» σε πρόγραμμα κατά των πυρκαγιών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκλητική αδιαφορία και κρεσέντο υποκρισίας: μόνο έτσι μπορεί να αποκωδικοποιηθεί η αντιμετώπιση από πλευράς των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας εκπαιδευτικού προγράμματος για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών, το οποίο διοργανώθηκε έπειτα από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το μέγεθος της αδιαφορίας και της υποκρισίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο εάν αναλογιστεί κάποιος τις πολύ πρόσφατες θλιβερές μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και την εικόνα πλήρους διάλυσης και αποσυντονισμού του κρατικού μηχανισμού σε όλες τις βαθμίδες του.

Η ιστορία έχει ως εξής: στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΙΣΝ με την Πυροσβεστική, διατέθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ζητήματα αντιμετώπισης πυρκαγιών, πυρασφάλειας, προληπτικής και οργανωμένης απομάκρυνσης κατοίκων, δασοπροστασίας. Απεστάλησαν προσκλήσεις σε 395 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεδομένης της συγκυρίας και όσων συνέβησαν πριν από μόλις μερικούς μήνες, θα περίμενε κανείς αυξημένη ευαισθητοποίηση. Ωστόσο, μόλις 83 ΟΤΑ ανταποκρίθηκαν (το 21% όσων έλαβαν πρόσκληση).

Από την πλευρά τού ΙΣΝ επισημάνθηκε σχετικά ότι, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος συνεργασίας με την Πυροσβεστική για την ενίσχυση του Σώματος, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διοργανώθηκε το συγκεκριμένο για την εκπαίδευση των ΟΤΑ. «Το Π.Σ. ενημέρωσε το ΙΣΝ ότι μέρος του κόστους χρηματοδότησης των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δράσεων θα καλυφθεί από το ίδιο το Π.Σ., στο πλαίσιο υλοποίησης του διδακτικού έργου από αξιωματικούς του Π.Σ.», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Τελικά, ο φιλόδοξος σχεδιασμός και οι καλές προθέσεις από την πλευρά των διοργανωτών δεν συνάντησαν αντίστοιχη ανταπόκριση από αυτούς στους οποίους απευθύνθηκαν και τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και αποκαρδιωτικά. Ωστόσο, και παρά την αρνητική πρώτη υποδοχή, από την πλευρά του ΙΣΝ έγινε γνωστό ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό. «Παρά τον αργό ρυθμό απορρόφησης του συγκεκριμένου άξονα της δωρεάς, παραμένει ανοιχτή, τόσο από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος όσο και από το Πυροσβεστικό Σώμα, η προοπτική υποστήριξης επιπρόσθετων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δεδομένης της θετικής προδιάθεσης από πλευράς του Π.Σ. για εξεύρεση λύσεων που θα μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της δωρεάς προς όφελος των συμπολιτών μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Προστίθεται, δε, ότι «το ΙΣΝ, και με τη σύμφωνη γνώμη του Π.Σ., εκτιμά ότι βασική προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αποτελεί η επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για την οποία το Π.Σ. έχει δεσμευθεί, καθώς και η σημασία της ενημέρωσης του ευρύτερου πληθυσμού από τους εργαζομένους των ΟΤΑ που θα συμμετέχουν στο υφιστάμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή