Μάτι: «Η καταστροφή μπορούσε να αποφευχθεί»

Μάτι: «Η καταστροφή μπορούσε να αποφευχθεί»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμβολή των δασών στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου, τη σύνδεση της ευεξίας με το φυσικό περιβάλλον ήδη από την αρχαιότητα, αλλά και σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση της φύσης στην ψυχική και σωματική υγεία ανέδειξε το Διεθνές Συνέδριο «Δάση και Δημόσια Υγεία», που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Προτού ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου, τη συζήτηση μονοπώλησε μοιραία η καταστροφή στο Μάτι, που φαίνεται ότι ήταν γνωστή στους επιστήμονες που προέρχονται από είκοσι επτά χώρες.

«Η καταστροφή στο Μάτι θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ή τουλάχιστον να έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Fabio Salvitano, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις τις δασικές πυρκαγιές· αντιπυρικά συστήματα, εξοπλισμός, δημιουργία water-spots, από τα οποία αντλούνται άμεσα μεγάλες ποσότητες νερού, συστήματα άμεσης ειδοποίησης και το κυριότερο, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν το μέγεθος της καταστροφής και του ρίσκου παραμονής κοντά στις εστίες φωτιάς. Τίποτα από αυτά δεν έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας».

Ο Ιταλός καθηγητής υπενθύμισε τα ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ύπαρξη ενός περιαστικού δάσους, ώστε να μην το δαιμονοποιούμε σε καμία περίπτωση. «Δεν γίνεται να κατηγορούμε τα δάση για το γεγονός ότι υπάρχουν, όταν συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές. Τα αστικά δάση μπορούν να απορροφήσουν από 20% έως 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως σε μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ομως για να φυτέψεις ένα δάσος στην πόλη σου, θα πρέπει να έχεις πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας: ορισμένα δέντρα καίγονται πολύ δύσκολα, αλλά υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να καταστήσεις ένα αστικό δάσος ασφαλές», κατέληξε. Την εμπειρία των Φινλανδών, που ζουν σε μια χώρα γεμάτη δασικές εκτάσεις, μετέφερε η Liisa Tyrvainen, καθηγήτρια του Εθνικού Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων της Φινλανδίας. «Εχουμε δημιουργήσει ένα οδικό σύστημα πρόσβασης και εξόδου από τα αστικά δάση, που μας επιτρέπει να κρατάμε ασφαλείς τους πολίτες. Επίσης, έχουμε εγκαταστήσει συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης, για να γίνεται πολύ άμεσα αντιληπτό το μέγεθος του κινδύνου για την ανθρώπινη ζωή».

Την επίδραση της φύσης σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό μελέτησε η Dongyung Li από το Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας. Ο αυτισμός σημειώνει ανησυχητική αύξηση, στις ΗΠΑ μάλιστα η άνοδος των περιστατικών από το 2000 αγγίζει το 150%. «Μοιράσαμε ερωτηματολόγια σε 22 γονείς και φροντιστές παιδιών, προκειμένου να μας διαφωτίσουν για τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους της δραστηριότητας των παιδιών στο περιβάλλον», εξήγησε η δρ Li, που πραγματοποίησε μελέτη στη Σαγκάη και μια μικρότερη πόλη της Κίνας. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικά οφέλη, όπως μεγαλύτερη αλληλεπίδραση των παιδιών με τους γονείς και άλλα συνομήλικα παιδιά, εκδήλωση θετικών συναισθημάτων. Ωστόσο, στη διάρκεια του παιχνιδιού στη φύση μπορεί να προκύψουν και δυσάρεστες καταστάσεις, όπως bullying, περιθωριοποίηση των παιδιών από την ομήγυρη κ.ά. Ταυτόχρονα, σε έναν εξωτερικό χώρο υφίσταται η πιθανότητα ενός ατυχήματος. Η πανεπιστημιακός συστήνει στους πολεοδόμους να λαμβάνουν υπ’ όψιν στον σχεδιασμό δημόσιων χώρων τις ανάγκες των παιδιών με αυτισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή