Σε αδιέξοδο για τα φάρμακα οι ογκολογικοί ασθενείς

Σε αδιέξοδο για τα φάρμακα οι ογκολογικοί ασθενείς

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί ζητούν οι ογκολογικοί ασθενείς στη χώρα μας. Νόμος που ψηφίστηκε προ δύο μηνών (4600/2019), επιχειρώντας να εξορθολογίσει τη συνταγογράφηση των οπιοειδών αναλγητικών, των φαρμάκων δηλαδή που χρησιμοποιούνται ως βάση της θεραπείας του σοβαρού πόνου και της σοβαρής δύσπνοιας, περιόρισε τους γιατρούς που μπορούν να τα συνταγογραφήσουν στους αναισθησιολόγους και στους παθολόγους ογκολόγους. Στην πράξη, δηλαδή, περιόρισε τη συνταγογράφηση των οπιοειδών στις δευτεροβάθμιες ή τριτοβάθμιες δομές του συστήματος υγείας, όπου και υπηρετούν οι γιατροί αυτών των ειδικοτήτων (δημιουργώντας επιπλέον συμφόρηση στα νοσοκομεία).

Ασθενείς με δυσκολία στη μετακίνηση λόγω της κατάστασής τους ή εκείνοι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές υποχρεώνονται να απευθυνθούν για τη συνταγή τους σε νοσοκομεία και όχι σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολλοί είναι οι ασθενείς τελευταίου σταδίου επίσης οι οποίοι δέχονται αποκλειστικά κατ’ οίκον ανακουφιστική φροντίδα και με το νέο σύστημα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο, την αρχική συνταγή των αναισθησιολόγων μπορούν να αναπαραγάγουν στη συνέχεια γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Οπως επισημαίνουν, ωστόσο, ειδικοί της ανακουφιστικής φροντίδας, η αξιολόγηση του πόνου και η συνταγογράφηση από τον αναισθησιολόγο μία και μόνο φορά δεν αρκεί, καθώς στις συγκεκριμένες παθήσεις δεν υπάρχει δόση οπιοειδών για ένα διάστημα που να αντιμετωπίζει διαχρονικά το πρόβλημα. Οπως χαρακτηριστικά λένε γιατροί κοντά σε ογκολογικούς ασθενείς, οι αναισθησιολόγοι σήμερα στην Ελλάδα δεν φθάνουν να λειτουργήσουν τα χειρουργεία στα νοσοκομεία, πώς θα μπορέσουν να αξιολογούν όλους τους ασθενείς με πόνο;   Από τις διατάξεις του νόμου επηρεάζονται όλοι οι ασθενείς με σοβαρό πόνο από καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις, ενώ αφορά τους περισσότερους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο. Πρόκειται για τους ασθενείς που χρειάζονται οπιοειδή τρίτης βαθμίδας σύμφωνα με τον ΠΟΥ (που για την Ελλάδα είναι: αυτοκόλλητα φεντανύλης, υπογλώσσια δισκία και διαρινικό σπρέι φαιντανύλης και μορφίνη). Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ συστήνει τη διαχείριση του σοβαρού πόνου ή της δύσπνοιας των ασθενών (ογκολογικών, νευρολογικών ρευματολογικών κ.λπ.), από τους θεράποντες ιατρούς σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας και κυρίως από το επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Σύλλογοι ασθενών αλλά και ειδικοί γιατροί, αναγνωρίζοντας τις αγαθές προθέσεις του νέου νόμου, ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο να καταθέσει προς ψήφιση τροπολογία που θα διευκολύνει τη χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων στους ασθενείς με σοβαρό πόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή