Απομακρύνονται Ισπανία, Ιρλανδία από την «περιφέρεια»

Απομακρύνονται Ισπανία, Ιρλανδία από την «περιφέρεια»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές έσπευσαν χθες να αγοράσουν τα νέα ομόλογα που εξέδωσαν Ιρλανδία και Ισπανία, εξέλιξη που υπογραμμίζει πόσο έχουν απομακρυνθεί οι δύο χώρες από την «περιφέρεια», χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται για να περιγραφούν αγορές ομολόγων με μεγαλύτερη μεταβλητότητα και χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση. Αν και οι οικονομικές προοπτικές των δύο χωρών επισκιάζονται από πολιτικά ζητήματα, με τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας να συνεχίζονται στην Ισπανία και την αβεβαιότητα του Brexit να πλανάται πάνω από την Ιρλανδία, υπάρχει ισχυρή ζήτηση για τα ομόλογά τους τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες, η απόδοση του ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,49%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017. Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,99%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών. Υπήρξε επίσης ισχυρή ζήτηση για ομόλογα με μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης που εξέδωσαν οι δύο χώρες.

Η Ιρλανδία άντλησε 4 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγου που ωριμάζει το 2050, με τη ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά κατά 4,5 φορές. Η Ισπανία άντλησε επίσης 4 δισ. ευρώ πουλώντας ομόλογα με διαφορετική περίοδο ωρίμανσης, με ένα εξ αυτών να λήγει το 2048. «Η ισχυρή ζήτηση για αυτές τις πωλήσεις (ομολόγων) επιβεβαιώνει το θετικό κλίμα για την έκδοση ομολόγων και ότι έχει προχωρήσει σημαντικά η σύγκλιση Ιρλανδίας και Ισπανίας με τον πυρήνα», λέει ο Ράινερ Γκούντερμαν, αναλυτής της Commerzbank. «Αυτό φαίνεται και στις βελτιωμένες πιστοληπτικές αξιολογήσεις». Η Ιρλανδία βαθμολογείται με Α και από τους τρεις βασικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. Πρόσφατα οι S&P και Fitch αναβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας στο Α. Πρόκειται περί προόδου σε σύγκριση με την περίοδο της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης το 2010-2012, όταν και οι δύο χώρες είχαν χρειαστεί οικονομική διάσωση από τους εταίρους τους στην Ευρωζώνη, με την Ισπανία να βρίσκεται στο όριο που χωρίζει την επενδυτική από την κερδοσκοπική βαθμίδα (junk) και την Ιρλανδία να υποβαθμίζεται σε ΒΒΒ.

Το αποτέλεσμα της πρόσφατης πιστοληπτικής αναβάθμισης της Ισπανίας είναι πως η ανοικτή, αβέβαιη έκβαση των ισπανικών εκλογών και τα ερωτήματα αναφορικά με το ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το αποσχιστικό κίνημα στην Καταλωνία δεν επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση για ισπανικά ομόλογα. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, πρώην ηγέτης της Καταλωνίας, κάλεσε την περασμένη Τρίτη τον Πέδρο Σάντσεθ, νικητή των βουλευτικών εκλογών στις 28 Απριλίου, να είναι ανοικτός στον διάλογο με το αποσχιστικό κίνημα, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει αν θα τον υποστηρίξει το κόμμα του στο Κοινοβούλιο. Πολιτικά ζητήματα υπάρχουν επίσης και στην Ιταλία, όπου οι ηγέτες των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, έχουν υπονοήσει ότι η χώρα θα παραβιάσει το όριο δημοσιονομικού ελλείμματος που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Αν και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, παρατηρείται νευρικότητα στην ιταλική αγορά ομολόγων.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,67%, ενώ η διαφορά (spread) στην απόδοση με τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα διαμορφώθηκε στις 271 μονάδες βάσης. Την Τετάρτη, η διαφορά είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή