Η Αμάντα Μιχαλοπούλου στις «Καταθέσεις Πολιτισμού»

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου στις «Καταθέσεις Πολιτισμού»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν σου διηγούμην τη ζωή μου, θα έγραφες σίγουρα ένα μυθιστόρημα!». Να μια φράση που ακούει συχνά η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου από ανθρώπους που την πλησιάζουν έπειτα από δικές της ομιλίες, διαλέξεις ή μαθήματα δημιουργικής γραφής. Και όντως, στην τελευταία εφετινή συνάντηση από τις «Καταθέσεις Πολιτισμού» που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος την Τετάρτη, μίλησε στη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου για το πώς όλοι μας θα μπορούσαμε δυνητικά να είμαστε πρωταγωνιστές της πλοκής ενός βιβλίου.  Στη συζήτηση με θέμα «Το βίωμα και η επινόησή του: Γιατί είμαστε όλοι μυθιστορηματικοί ήρωες» μάθαμε πολλά για τη διαδικασία της συγγραφής, για την τροφή που μας δίνει η ανάγνωση, για τις μεταφράσεις των ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες, για την ανάγκη εξωστρέφειας της ελληνικής λογοτεχνίας στην περίοδο της κρίσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος που παραμένει ίδια από τα τέλη της δεκαετίας του 1930. Είναι σαν μια «χρονοκάψουλα» όπως εύστοχα είπε ο επικεφαλής του Κέντρου Τεκμηρίωσης, Παναγιώτης Παναγάκης. Στις πρώτες σειρές ήταν η τέως υπουργός Λυδία Κονιόρδου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος,  οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος και Ευάγγελος Χρόνης, το ζεύγος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης και άλλοι άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου στις «Καταθέσεις Πολιτισμού»-1

Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου αριστερά με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου, της οποίας τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, επεσήμανε ότι το να είσαι συγγραφέας σημαίνει πως ανατρέχεις συνεχώς στα αριστουργήματα των κλασικών και πως προσπαθείς να κάνεις ένα είδος διαλόγου με εκείνους τους σπουδαίους νεκρούς συναδέλφους σου. Μαθητεύεις στις σελίδες τους και προσπαθείς να δεις πώς έγραφαν εκείνοι για να μπορέσεις και εσύ με τη σειρά σου να γράψεις. Επεσήμανε –πάντως– ότι οι αναγνώστες τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να υποψιαστούν τον τεράστιο μόχθο και τις προσπάθειες που κάνει ο συγγραφέας για να ολοκληρώσει ένα μυθιστόρημα, το οποίο στα μάτια τους μοιάζει με μια ρέουσα, γραμμική αφήγηση. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι σημερινοί άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να διαβάσουν ένα βιβλίο εξαιτίας την έλλειψης συγκέντρωσης και της εισβολής της τεχνολογίας στη ζωή μας.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου έχει γράψει οκτώ μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων. Τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω» για το «Γιάντες» (1996), με το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και με το Liberis Liber των Ανεξάρτητων Καταλανών Εκδοτών για το «Θα ήθελα» (2005), καθώς και με το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για τη «Λαμπερή Μέρα» (2012). Το τελευταίο της βιβλίο είναι το «Μπαρόκ» από τον Καστανιώτη.

«Ολοι Μαζί Μπορούμε»  και στο βιβλίο

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου στις «Καταθέσεις Πολιτισμού»-2

Κάθε δήμος θα διαθέσει τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν, αύριο Σάββατο, σε ΚΑΠΗ, φορείς, ιδρύματα ή δημοτικές βιβλιοθήκες.

Aύριο, Σάββατο 11 Μαΐου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, το «Ολοι Μαζί Μπορούμε», μαζί με 20 δήμους της  Αττικής, συγκεντρώνει βιβλία για τις ανάγκες των δημοτών τους.  Κάθε δήμος –από το Παλιό Φάληρο μέχρι την Κηφισιά και από την Παλλήνη μέχρι το Πέραμα– θα διαθέσει τα βιβλία που θα συγκεντρώσει σε ΚΑΠΗ, φορείς, ιδρύματα ή δημοτικές βιβλιοθήκες. Το σύνθημά μας είναι: τα διαλέξατε, τα διαβάσατε, τα χαρήκατε. Τώρα, μπορείτε να ξαναδώσετε ζωή στα βιβλία που αγαπήσατε. Χαρίστε τα σε όσους τα θέλουν! Για να δείτε σε ποιο σημείο κάθε δήμου συγκεντρώνονται τα βιβλία μπείτε στο www.oloimaziboroume.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή