Πολιτική (και) των λιμένων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας στο 7o συνέδριο Exposec- Defence World, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ τόνισε την αυξημένης σημασίας γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγ. Αποστολάκη στις ΗΠΑ, έσπευσε να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.

Γι’ αυτό της Θεσσαλονίκης, που στο παρελθόν (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κόσοβο) χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά δυτικών στρατευμάτων και εφοδίων, ο κ. Πάιατ δεν έχει πάψει να «γκρινιάζει» γιατί κατά την πώλησή του «ελλιμενίστηκαν» εκεί ρωσικά κεφάλαια.

Ο στόχος τώρα για τους Αμερικανούς είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν γέμιζε το μάτι κανενός και το χρησιμοποιούσαν μόνο τα ψαροκάικα. Λόγω των γεωπολιτικών μεταβολών στην περιοχή και της επικίνδυνης ρευστότητας όμως, έχει γίνει πολύφερνη νύφη (το θέλουν επίσης Ρώσοι, Κινέζοι κ.ά.).

Ο κ. Πάιατ το είπε καθαρά στην ομιλία του: Το συγκεκριμένο λιμάνι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα του, διότι έχει μεγάλες δυνατότητες, λόγω τόσο των σιδηροδρομικών συνδέσεων όσο και των οδικών δικτύων της περιοχής.

«Εχει νόημα τόσο από την πλευρά της ασφάλειας όσο και οικονομικά να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο λιμάνι και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στην εύρεση Αμερικανού επενδυτή για να συμβάλει στην ιδιωτικοποίηση που προχωράει», είπε (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Δεν είναι μόνο το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα καταφθάνει διά θαλάσσης στην Αλεξανδρούπολη. Οι Αμερικανοί προορίζουν, στο πλαίσιο των γενικότερων σχεδιασμών τους, την Αλεξανδρούπολη ως εναλλακτική στον δίαυλο του Βοσπόρου που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο. Εχει λιμάνι που μπορεί να διανοιχθεί και να εκσυγχρονιστεί, η απόσταση από τις ακτές του Ευξείνου Πόντου είναι σχετικά μικρή και υπάρχουν ήδη σχέδια σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσής του με τα λιμάνια της Βάρνας και του Μπουργκάς της Βουλγαρίας, της πιο φιλοαμερικανικής χώρας στη ΝΑ Ευρώπη.

Μπορεί, επομένως, σε περίπτωση κρίσης στη Μαύρη Θάλασσα, να λειτουργήσει ως by pass για τις συμμαχικές δυνάμεις, εάν οι Τούρκοι παραβιάζοντας τη συνθήκη του Μοντρέ κλείσουν τα Στενά, με την ανοχή των Ρώσων συμμάχων τους .

Γι’ αυτό ο κ. Πάιατ δεν ξεχνάει την Αλεξανδρούπολη σε κάθε δημόσια ομιλία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή