Ο Χιώτης, ο Μπράουν, ο Μπόουι… ζουν

Ο Χιώτης, ο Μπράουν, ο Μπόουι… ζουν

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μανώλης Χιώτης έφυγε από τη ζωή το 1970, ο Φρανκ Σινάτρα το 1998, ο Τζέιμς Μπράουν το 2006, ο Ντέιβιντ Μπόουι πριν από τρία χρόνια. Ομως, τα τραγούδια τους θα ζουν για πολλά χρόνια ακόμη. Και αυτές τις ημέρες στην Αθήνα μοιάζει σαν να ζουν και οι ίδιοι!

Μετά την επιτυχία που είχε στις προηγούμενες εμφανίσεις της, η The Circle Orchestra επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες στη θεατράλε σκηνή  της οδού Καλαμιώτου, το «Faust», με τα αγαπημένα τραγούδια του μπριλάντε κοσμοπολίτη του λαϊκού μας ρεπερτορίου, Μανώλη Χιώτη. Τα μέλη της, επτά καλλιτέχνες, ηλικίας γύρω στα 30. Τους ένωσε η αγάπη τους για το ρεμπέτικο, τις μουσικές της Μεσογείου, αλλά και την τζαζ, και αυτό που επιδιώκουν είναι να διαδώσουν «το μποέμικο άρωμα αυτής της μουσικής, αναμειγνύοντάς τη με άλλες κουλτούρες». Και να φέρουν σε επαφή μουσικούς διαφορετικών παραδόσεων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο «Faust» και πάλι, απόψε, το κοινό θα ξεφαντώσει με τους ήχους των JBIZZ, της μπάντας που είναι αφιερωμένη στον Τζέιμς Μπράουν. Επειτα, στις 17 του μηνός στο Μέγαρο Μουσικής, οι Heroes tribute band θα παρουσιάσουν τις μεταμορφώσεις του «χαμαιλέοντα της ροκ» Ντέιβιντ Μπόουι και στις 23 Μαΐου, στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, μας περιμένει βραδιά Sinatra with a Twist.

Στο εξωτερικό

Ανάλογα αφιερώματα πραγματοποιούνται δεκαετίες τώρα στο εξωτερικό. To 1985, το άλμπουμ που ο παραγωγός Χαλ Γουίλνερ αφιέρωσε στις συνθέσεις του Κουρτ Βάιλ έφερε μαζί σημαντικούς καλλιτέχνες από τον Λου Ριντ έως την Κάρλα Μπλέι. Η επιτυχία αυτού του δίσκου βοήθησε να υπάρξουν και πολλοί άλλοι για προσωπικότητες όπως η Ελα Φιτζέραλντ, η Εντίθ Πιαφ, ο Λέοναρντ Κοέν.

Ομως, δεν είναι μόνον οι σταρ, υπάρχουν και σχήματα νέων μουσικών που εστιάζουν σε ιστορικές φυσιογνωμίες. Και μερικά έρχονται πλέον και εδώ. Στο Μέγαρο ήρθαν οι Νοt the Rolling Stones και οι Ηats off to Led Zeppelin. Στο Half Note έγινε αφιέρωμα στην Πιαφ και στο Gazarte στους Σάιμον και Γκαρφάνκελ.

Ο Χιώτης, ο Μπράουν, ο Μπόουι… ζουν-1

Οι μουσικοί της μπάντας JBIZZ, που δημιουργήθηκε το 2014, δίνονται ολόψυχα στον Τζέιμς Μπράουν και στο ρεπερτόριό του.

Η μπάντα JBIZZ δίνεται ολόψυχα στον Τζέιμς Μπράουν. «Είμαστε επαγγελματίες μουσικοί και αυτό το πρότζεκ το προετοιμάζουμε εδώ και τρία χρόνια», λέει στην «Κ» ο Κώστας Πέτρου ή Mr Funk, η φωνή του συγκροτήματος. Ξεκίνησαν το 2014, πάνω στην κρίση. «Καθένας μας συμμετέχει σε δύο-τρία σχήματα». Παίζουν λάτιν, τζαζ, σόουλ, φανκ, όμως η ιδέα του Κώστα Πέτρου ήταν μια μπάντα που θα παίζει το ρεπερτόριο του Μπράουν. Ο ίδιος παιδεύεται από το 1992, «όταν άρχισα να στήνω αυτό το κόνσεπτ με διάφορες μπάντες. Επειτα παντρεύτηκα, ήρθαν τα παιδιά, οπότε τα άφησα για λίγο όλ’ αυτά, αλλά τώρα βρήκα νέους μουσικούς και αρχίσαμε δυναμικά». Πρόλαβε όμως να δει από κοντά τον Μπράουν στο θέατρο Λυκαβηττού. «Είναι ο καλλιτέχνης που μας έμαθε ρυθμό και έκτοτε δεν μπορούσα να ακούσω κάτι άλλο». Το σχήμα όπως θα το δούμε απόψε στο «Faust» εμφανίζεται μόνο στην Αθήνα. «Σε ένα αντίστοιχο tribute που είδα πριν από δύο χρόνια στη Βαρκελώνη, οι θεατές ήταν κυρίως 50άρηδες. Εδώ έρχονται πολλοί νέοι. Ισως γιατί έχουμε και νέους μουσικούς. Εκείνοι που βγήκαν από τα πανεπιστήμια όπως το Ιόνιο, είναι εξαιρετικοί μουσικοί».

Τι τους λένε στα λάιβ; «Πολλοί μας ζητούν να ηχογραφήσουμε και δίσκο. Θα έρθει και αυτό. Αν δεν ήμασταν καλοί, δεν θα είχαμε συνέχεια. Εχουμε επενδύσει στην μπάντα. Πήραμε μηχανήματα, ακόμη και κοστούμια. Θέλουμε αυτός που πληρώνει για να μας ακούσει, να χαρεί τη μουσική έκρηξη της βραδιάς και την επομένη να πάρει τους φίλους του και να περιγράψει ό,τι έζησε».

Οι The Circle Orchestra απαρτίζονται από  επτά καλλιτέχνες. Ο Θάνος Μπούρης, η Αμερικανογαλλίδα Σουσάν Κεροβπιάν με αρμενική καταγωγή και η Τουρκάλα Εζγκί Σεβί Τσαν μένουν στο Παρίσι. Η Ελα Νουρόγλου από τον Νοέμβριο εγκαταστάθηκε στην Αγκυρα, ενώ η Βανέσα Κουρτέση προτιμά το Ρότερνταμ. Στην Αθήνα ζουν μόνο ο Σωτήρης Λέτσιος (κιθάρα) και ο Πάνος Δημάκης (μπουζούκι).

«Ερωτικός μετανάστης»

Ο Θανάσης Μπούρης, φωτογράφος και μουσικός, παίζει μπουζούκι, τραγουδά και δηλώνει «ερωτικός μετανάστης»: «Το Παρίσι είναι ένα μουσικό καζάνι που βράζει. Η ορχήστρα του κύκλου είναι μια μπάντα που παίζει προς το παρόν τραγούδια του Μανώλη Χιώτη, αλλά δεν θα μείνουμε έτσι για πάντα. Δεν είμαστε ένα tribute band στον Χιώτη», λέει στην «Κ». «Απλώς το σχήμα δημιουργήθηκε μέσα από τα τραγούδια του συγκεκριμένου δημιουργού. Ισως γιατί είχαμε όλοι το μεσογειακό ηχόχρωμα, αλλά και σχέση με τη ρεμπέτικη μουσική».

Αυτά ήταν και τα δικά του οικογενειακά ακούσματα. Ο ίδιος είχε την ιδέα να κάνουν μια συναυλία – αφιέρωμα στον Χιώτη. «Με τα κορίτσια συνεργαζόμασταν γιατί είχαμε ένα σχήμα στο Παρίσι που έπαιζε σεφαραδίτικη μουσική. Για τον Χιώτη δεν υπήρχε κάτι ανάλογο. Μια μπάντα με μουσικούς που να καταλάβαιναν τις ενορχηστρώσεις του και να τις προσεγγίσουν με σεβασμό. Εμείς χρησιμοποιούμε τα πνευστά όπως εκείνος, το μπάσο και τα ντραμς επίσης. Το μόνο που αλλάξαμε είναι ότι μετατοπίσαμε τον ήχο των μπουζουκιών πιο πίσω. Ο Χιώτης εισήγαγε τον ηλεκτρικό ήχο, που για την εποχή ήταν σε υπέρμετρο βαθμό. Δεν το έκανε μόνο για να ενισχύσει τον ήχο. Ηθελε να αντιγράψει τα συστήματα με τις ηλεκτρικές κιθάρες, που έδιναν έναν ήχο πολύ συγκεκριμένο. Εμείς, ορμώμενοι από τα ρεμπέτικα και τα πρώτα του παιξίματα, έχουμε πιο ακουστικό ήχο. Επίσης αφήνουμε και αυτοσχεδιαστικά μέρη».

Δεκαεπτά συναυλίες έκαναν από πέρυσι. Ξεκίνησαν από το Παρίσι, συνέχισαν στο Ρότερνταμ, μετά στην Αμοργό, στην Αθήνα, στον Πύργο, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στα Ιωάννινα, στη Θεσσαλονίκη κι έφτασαν στις Βρυξέλλες.

Στο Παρίσι, όπως και στο Ρότερνταμ, το κοινό αγαπά τα ρεμπέτικα αλλά και τις μελωδίες του δεξιοτέχνη που καινοτόμησε με το τετράχορδο μπουζούκι, αλλά και με τα ποτισμένα με αίσθημα και χαρά τραγούδια του. Πώς αντιμετωπίζει τον ήχο του Χιώτη το ξένο κοινό; «Τούς φαίνεται ως μια σύμπτυξη της ανατολίτικης κουλτούρας που έχουν στο μυαλό τους ως World Music, με τη σχολή της λάτιν, που όμως περιέχει και ευρωπαϊκό ήχο, το σουίνγκ». Οι μουσικοί της The Circle Orchestra θέλουν το ρεπερτόριο πιο κοντά στο πρωτότυπο, με πιο ελεύθερη και ανάλαφρη νότα, χωρίς beat αλλά με το αίσθημα της γιορτής.

Ο Χιώτης, ο Μπράουν, ο Μπόουι… ζουν-2

H Sugahspank! είναι στους Heroes tribute band που θα παρουσιάσουν τις μεταμορφώσεις του Ντέιβιντ Μπόουι στο Μέγαρο Μουσικής.

Γκεστ ο Βαγγέλης Γερμανός

Η Heroes tribute band είναι ένα ελληνικό σχήμα που δημιουργήθηκε για τον Ντέιβιντ Μπόουι. Στις 17 του μηνός, θα παρουσιάσουν το «Ch-ch-changes», μια παράσταση αφιερωμένη στο έργο και στις μεταλλάξεις του καλλιτέχνη, στο πλαίσιο της σειράς «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Μια σπουδή από το «Space Oddity», που έγραψε το 1969 εμπνευσμένος από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ και την «Οδύσσεια του Διαστήματος», μέχρι το κύκνειο άσμα του, το σκοτεινό «Blackstar».

Το σχήμα αποτελείται από έξι διαλεκτούς μουσικούς και πέντε τραγουδιστές που αναλαμβάνουν τις μεταμορφώσεις του πολύπλευρου καλλιτέχνη. Η Heroes tribute band ξεκίνησε το 2016 μετά τον θάνατο του Μπόουι. Το πρώτο μεγάλο λάιβ έγινε την ίδια χρονιά υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τους πρόσφυγες. Στο Μέγαρο θα εμφανιστεί και ο Βαγγέλης Γερμανός ως special guest.

Οσοι αγαπούν τον Σινάτρα, ας σημειώσουν και τη βραδιά που γίνεται για κείνον, στις 23 Μαΐου στο Νομισματικό Μουσείο, όπου οι Αλέξανδρος Αφολτέρ και Σεραφείμ Μπέλλος θα μας θυμίσουν τις επιτυχίες του γαλανομάτη του αμερικανικού τραγουδιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή