Το Τσάμπιονς Λιγκ διέλυσε τους αλγορίθμους

Το Τσάμπιονς Λιγκ διέλυσε τους αλγορίθμους

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ είναι το καλύτερο της Ιστορίας. Τέτοιες και τόσες αλλεπάλληλες ανατροπές, εκπλήξεις και ιστορίες δεν είχαμε ξαναδεί. Ασφαλώς στο εκπληκτικό σασπένς της φετινής διοργάνωσης έχει συμβάλει και ο βιντεοδιαιτητής (VAR), που όχι μόνο απέδωσε δικαιοσύνη αλλά και μας χάρισε την απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων στις καθυστερήσεις του Μάντσεστερ Σίτι – Τότεναμ, με το ακυρωθέν τέρμα που θα έδινε την πρόκριση στη Σίτι.

Το BBC παρουσίασε προχθές έρευνα κατά την οποία στα μισά από τα 14 ζευγάρια στις φάσεις νοκ άουτ φέτος επικράτησαν οι ομάδες που στη θεωρία, και με βάση τους αλγορίθμους του Euro Club Index Formula της εταιρείας Gracenote, είχαν μικρότερο ποσοστό πιθανοτήτων από μία στις τρεις για πρόκριση.

Συγκεκριμένα, οι ανατροπές που έγιναν, ανεξαρτήτως του σκορ που σημειώθηκε στις ρεβάνς, είχαν στα χαρτιά πολύ λίγες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν, αρχίζοντας από την τελευταία χρονικά, αυτήν της Τότεναμ επί του Αγιαξ: Τα «σπιρούνια» είχαν μόνο 29% πιθανότητες σύμφωνα με την Gracenote για ανατροπή του 1-0 που είχαν χάσει στο Λονδίνο, αλλά τα κατάφεραν με γκολ στο… έκτο λεπτό των καθυστερήσεων. Λίγο μικρότερες (27%) ήταν οι πιθανότητες της Τότεναμ να υπερασπιστεί με επιτυχία το υπέρ της 1-0 του αγώνα στο Λονδίνο όταν έπαιξε τη ρεβάνς με τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά απέσπασε εκείνο το ιστορικό 4-3 και πέρασε.

Νωρίτερα η Γιουβέντους είχε μόνο 22% πιθανότητες να ανατρέψει την ήττα με 2-0 στη Μαδρίτη, αλλά χάρη κυρίως στον Κριστιάνο Ρονάλντο νίκησε με 3-0 στο Τορίνο και προκρίθηκε. Στον επόμενο όμως γύρο ο Αγιαξ, με μόλις 15% υπέρ του, άφησε εκτός συνέχειας τη Γιούβε, νικώντας 2-1 στη ρεβάνς του Τορίνο μετά το 1-1 στο Αμστερνταμ. Ακόμη μικρότερες πιθανότητες, μόλις 5%, είχε θεωρητικά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να αποκλείσει την πανάκριβη Παρί Σεν Ζερμέν έχοντας ηττηθεί και 2-0 μέσα στο Ολντ Τράφορντ. Κι όμως, η… ρουλέτα του Τσάμπιονς Λιγκ αγνόησε το υπόλοιπο 95% και έδειξε Γιουνάιτεντ, που επικράτησε 3-1 στη ρεβάνς στο Παρκ ντε Πρενς. Δεν ήταν όμως αυτή η πιο απίθανη ανατροπή φέτος. Ο Αγιαξ απέκλεισε την κάτοχο του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου νικώντας 4-1, παρότι είχε ηττηθεί με 2-1 στο Αμστερνταμ και στα… κομπιούτερ είχε μόνο 4% πιθανότητες πρόκρισης.

Ομοίως, 4% πιθανότητες είχε η Λίβερπουλ να ανατρέψει το 3-0 του Καμπ Νου, αλλά νίκησε την Μπαρτσελόνα με 4-0 στο Ανφιλντ και προκρίθηκε στον τελικό της 1ης Ιουνίου. Ποιος ξέρει τι μας περιμένει κι εκεί…

Πώς λοιπόν να μην κερδίζει πόντους η επιμονή των Ευρωπαϊκών Λιγκών στη διατήρηση του σημερινού συστήματος διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στις προτάσεις της Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) για ένα πολύ πιο κλειστό τουρνουά.

Η καλύτερη φόρμουλα

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των Ευρωπαϊκών Λιγκών, Λαρς-Κρίστερ Ολσον, αυτή την εβδομάδα, η UEFA φαίνεται να υποχωρεί στα αιτήματα των μεγάλων συλλόγων όπως τα προωθούν ο Τζάνι Ανιέλι της Γιουβέντους και ο Νασέρ αλ Κελάιφι της Παρί Σεν Ζερμέν για αλλαγές από το 2024, με ένα σχεδόν κλειστό πρωτάθλημα στο οποίο θα υπάρχει υποβιβασμός και προβιβασμός από μια δεύτερη τη τάξει κατηγορία της διοργάνωσης.

Οπως αποκάλυψαν χθες οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το σχέδιο της UEFA προβλέπει μόνο τέσσερις από τις 32 θέσεις της φάσης των ομίλων να είναι «ανοικτές» σε νέες εισόδους, περίπου σαν την μπασκετική Ευρωλίγκα, ενώ θα υπάρχουν τέσσερις όμιλοι των οκτώ ομάδων αντί για οκτώ των τεσσάρων. Το μήνυμα που έρχεται από την πλειονότητα των λιγκών και των συλλόγων σήμερα είναι: «Μην το πειράζετε το σύστημα του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι η καλύτερη φόρμουλα». Το φετινό τουρνουά αποτελεί την καλύτερη δυνατή απόδειξη γι’ αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή