Το βιβλίο «αντικείμενο πολυτελείας»

Το βιβλίο «αντικείμενο πολυτελείας»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν το «μέλλον του βιβλίου» στην Ελλάδα περνάει μέσα από την ανάπτυξη του ψηφιακού, τότε αυτό το μέλλον θα αργήσει πολύ, όπως φάνηκε από την ομώνυμη χθεσινή ημερίδα της 16ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Είναι ενδεικτικό ότι ύστερα από 10 χρόνια παρουσίας του ψηφιακού βιβλίου και της αντίστοιχης τεχνολογίας στην Ελλάδα, τα εμπορικά e-books αντιστοιχούν μόλις στο 1% του τζίρου των εκδοτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων και ιδρυτής του eAnagnostis.gr Μιχάλης Καλαμαράς. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης την έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών στους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, όπως και την απουσία ενός εύχρηστου οικοσυστήματος ανάγνωσης και πώλησης ηλεκτρονικών βιβλίων.

Στο εξωτερικό, ωστόσο, τα e-books και τα audio books (φωνητική αφήγηση βιβλίων) αποτελούν εδώ και καιρό κομμάτι της αγοράς του βιβλίου που δεν θεωρείται αμελητέο, αλλά ούτε φυσικά και απειλητικό για την έντυπη εκδοτική βιομηχανία, και η σχετική συζήτηση έχει λήξει εδώ και καιρό. Με αυτή την οπτική, οι τοποθετήσεις των ομιλητών της ημερίδας κινήθηκαν σε μεγάλο βαθμό γύρω από θέματα γνωστά και πολυσυζητημένα. Τα βιβλιοπωλεία που συρρικνώνονται, οι «καταναλωτές» που δεν έχουν χρόνο και προσοχή για βιβλία αλλά για το Netflix και τις σχετικές συνδρομητικές υπηρεσίες, οι κατά παραγγελία εκτυπώσεις (Print on Demand) αναφέρθηκαν ως προκλήσεις των καιρών. Ορισμένοι ομιλητές, όπως ο εκδότης (εκδ. Canelo) και συγγραφέας Μάικλ Μπάσκαρ, μίλησαν για τη μετατροπή του σε «αντικείμενο πολυτελείας» (λόγω της διαφοράς τιμής σε σχέση με το ψηφιακό) αλλά και σε «δείκτη» πνευματικής καλλιέργειας, κάτι σαν διακοσμητικό αντικείμενο σε βιβλιοθήκες δηλαδή, ενώ άλλοι θέλησαν να προτρέψουν τους εκδότες να επενδύσουν σε αγορές του εξωτερικού (π.χ. Ινδονησία) με τη βοήθεια εταιρειών διανομής ψηφιακών βιβλίων που δραστηριοποιούνται σε τρίτες αγορές, που περνούν από το «ραντάρ» μεγάλων εκδοτικών οίκων.

Το βιβλίο «αντικείμενο πολυτελείας»-1

Πλήθος οι εκδηλώσεις με αφορμή τη διοργάνωση, περίπου 500 τον αριθμό.

Η έκθεση με κεντρικό θέμα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και στην Ιστορία» και με αφιέρωμα στην ισπανόφωνη λογοτεχνία άνοιξε τις πύλες της την περασμένη Πέμπτη με ένα πραγματικό «πλήθος» εκδηλώσεων, περίπου 500, που όμως δεν μοιράζονται όλες την ίδια δυναμική.

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, αναφέρθηκε στον επικείμενο οργανισμό βιβλίου και στα νέα «εργαλεία» που θα φέρει για τους επαγγελματίες του χώρου, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος φορέας θα έχει τελικά την ευθύνη της διοργάνωσης στο μέλλον, καθώς η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται αυτή τη χρονιά (υπάρχει περίπτωση να δοθούν χρήματα και την επόμενη χρονιά μέσω ανακατανομής αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ). Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε, από την πλευρά του, το αίτημα για πιο έντονη παρουσία της διοργάνωσης στην πόλη, ενώ ο διευθυντής της διοργάνωσης, ο δημοσιογράφος και μεταφραστής Μανώλης Πιμπλής, κάλεσε τους φορείς της έκθεσης και τις Αρχές της πόλης σε διάλογο για το μέλλον της.

​​Η έκθεση ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 12 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή