Αλ. Τσίπρας: Η Ν.Δ. συμφωνεί με τις περικοπές

Αλ. Τσίπρας: Η Ν.Δ. συμφωνεί με τις περικοπές

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πιο ήπιους τόνους αυτή τη φορά κινήθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, σημειώνοντας εκ νέου πως δεν ήταν δική του επιλογή να εξελιχθεί η συζήτηση της Τετάρτης μέσα σε τέτοιο κλίμα πόλωσης. Πηγαίνοντας στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του αποκλειστικά στο πολιτικό πεδίο, κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως συμφωνεί με τις περικοπές και «νιώθει αμήχανα» από την παροχή της 13ης σύνταξης. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη πως είναι μέρος της ελίτ, αλλά το πρόγραμμά του είναι αμιγώς ταξικό «υπέρ των ελίτ».

Στο πρώτο, πάντως, σκέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα του πατέρα του, στρεφόμενος κατά του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Κεφαλογιάννη. Ο κ. Κεφαλογιάννης είχε παρουσιάσει νωρίτερα σε μια τηλεοπτική εκπομπή μία φωτογραφία όπου απεικόνιζε υπουργό της χούντας, υποστηρίζοντας πως είναι ο πατέρας του κ. Τσίπρα. Ο ευρωβουλευτής ζήτησε κατόπιν συγγνώμη για το λάθος.

Κατά τα λοιπά, οι τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για τη στρατηγική του κ. Τσίπρα. Και τούτο, καθώς στην πολιτική σημασία δεν έχει μόνο τι λες, αλλά και τι παραλείπεις. Τρία βασικά σημεία που πρωταγωνίστησαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβερνητική ατζέντα, λάμπουν πλέον διά της απουσίας τους από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και τις ανακοινώσεις τόσο του Μαξίμου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος της απουσίας σκιαγραφεί στρατηγικές, αγωνίες και στοχεύσεις του κυβερνώντος κόμματος. Στην κορυφή είναι οι Πρέσπες. Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ το τελευταίο διάστημα έχει αφαιρεθεί πλήρως από κάθε αναφορά του πρωθυπουργού, καθώς έχει εγκαταλειφθεί ακόμα και η προσπάθεια να γίνουν κατανοητά τα θετικά της συμφωνίας. Το δεύτερο είναι πως έχει σταματήσει η ταύτιση της Ν.Δ. με την Ακρα Δεξιά, που για ένα μεγάλο διάστημα αποτελούσε τον κανόνα όλων των ανακοινώσεων και των δημοσίων παρεμβάσεων των κυβερνητικών στελεχών. Τρίτο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι πως το Μαξίμου έχει εξαφανίσει εντελώς κάθε δημόσια αναφορά, θετική ή αρνητική, προς το ΚΙΝΑΛ. Μία τακτική που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από το –προ μηνών– μπαράζ, άλλοτε ανοιγμάτων και άλλοτε επιθέσεων, προς το ΚΙΝΑΛ. Η στρατηγική αυτή είναι ίσως και η πιο κρίσιμη, καθώς αποτυπώνει μία βασική μάχη των επερχόμενων ευρωεκλογών, όπου τα ποσοστά που θα λάβουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και η μεταξύ τους διαφορά θα αποτελέσουν το καθοριστικό ξεκαθάρισμα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οριστικά ο ισχυρός και αδιαμφισβήτητος πόλος της Κεντροαριστεράς ή θα αποκτήσει έναν ενοχλητικό συγκάτοικο. Τέλος, ο κ. Τσίπρας σε πλήρη προεκλογική δράση θα βρεθεί σήμερα και αύριο σε Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα, στην περιοδεία που αναβλήθηκε λόγω της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή