Μ. Μπαλαούρας: Κακώς δεν δόθηκε άδεια στον Κουφοντίνα

Μ. Μπαλαούρας: Κακώς δεν δόθηκε άδεια στον Κουφοντίνα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι κακώς δεν δόθηκε ξανά άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας μιλώντας στο Open.

Αιτιολόγησε μάλιστα το σκεπτικό του λέγοντας ότι «είναι συνεπής στις άδειες που έχει πάρει».

Στην παρατήρηση των υπολοίπων ατόμων που συμμετείχαν στη συζήτηση και είπαν ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «δεν μπορείς να βάλεις κανένα να κάνει δήλωση μετάνοιας».

Επικαλέστηκε, μάλιστα το παράδειγμα των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην Ιταλία που έτυχαν όπως είπε «μιας γενναιόδωρης μεταχείρισης» και τους «δόθηκε από πολύ νωρίς το δικαιώμα να εργάζονται και μόνο να μην κοιμούνται σπίτι τους».

«Ο νόμος υπάρχει και είναι παλιος. Ένας εγκλεισμένος εφόσον έχει καλή διαγωγή στις φυλακές μπορεί να έχει κάποια δικαιώματα» επέμεινε ο κ. Μπαλαούρας υποστηρίζοντας ότι «είναι άλλο θέμα» το ότι ο «Λουκάς» της «17Ν» δεν έχει ζητήσει συγγνώμη.

Σημειώνεται ότι χθες, οι δικαστές, απέρριψαν ομόφωνα, με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα, το αίτημα του Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας θεωρώντας πως παραμένει αμετανόητος μετά από τόσα χρόνια φυλακή για τις στυγερές δολοφονίες της 17Ν και ακόμα και σήμερα επικίνδυνος να κάνει πάλι τα ίδια. Το σκεπτικό των δικαστών στηρίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα που προκύπτουν από τη στάση του αρχιεκτελεστή της 17Ν, τις δηλώσεις του, τη συμπεριφορά του και τις πράξεις του, τα οποία παρατίθενται μεταξύ των άλλων στο βούλευμα και αξιολογούνται.

Ειδικότερα, το σκεπτικό των δικαστών περιλαμβάνει δύο σκέλη. Πρώτον ότι ο Κουφοντίνας τόσα χρόνια στη φυλακή παραμένει αμετανόητος για τα εγκλήματά του και επιπλέον από τη γενικότερη στάση προκύπτει, ότι παραμένει και επικίνδυνος.

«Δεν είναι πρόθυμος, σημειώνεται στο βούλευμα για τον Δημ. Κουφοντίνα, να αλλάξει στάση ζωής, αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του «κρατικού μονοπωλίου της βίας» και άρα καθιστά εναργές ότι ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερης απαξίας».

Σε άλλο σημείο της απόφασης τους οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, συνεκτιμούν το γεγονός ότι ο Κουφοντίνας «καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως «αίμα», ενώ επικαλούνται και την τελευταία ανάρτηση ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα που είχε εξαπολύσει απειλές και κατά της ίδιας της ζωής τους.

Επίσης για να θεμελιώσουν την άποψη τους περί αμετανόητου για τις στυγερές δολοφονίες της 17Ν διαλαμβάνουν και τα εξής.

«Οι δηλώσεις «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων» και «η ένοπλη δράση δείχνει το δρόμο για την κλιμάκωση του κοινωνικού και του πολιτικού αγώνα», οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη, δοθέντος ότι δεν αποτελούν απλά μία ιδεολογική τοποθέτηση του εν λόγω καταδίκου, ούτε μία αυθόρμητη αντίδρασή του υπό ορισμένες συνθήκες συναισθηματικής πίεσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή