Η Βρετανίδα πρέσβειρα παρέθεσε γεύμα με αυθεντικές μινωικές γεύσεις για καλό σκοπό

Η Βρετανίδα πρέσβειρα παρέθεσε γεύμα με αυθεντικές μινωικές γεύσεις για καλό σκοπό

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες, η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμιθ, υποδέχθηκε εκλεκτούς προσκεκλημένους στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία, σε μια εκδήλωση υπέρ των σκοπών του Στρωματογραφικού Μουσείου Κνωσού. Στα 119 χρόνια παρουσίας της σε αυτόν τον τόπο, η Βρετανική Σχολή έχει διατηρήσει εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας με τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Το Στρωματογραφικό Μουσείο Κνωσού, ιδρυθέν από τον ανασκαφέα σερ Αρθουρ Εβανς, ήταν το πρώτο στο είδος του μουσείο στην Ελλάδα. Το 1962 η Βρετανική Σχολή Αθηνών, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης ευρημάτων, έχτισε νέο μουσείο. Με την πάροδο του χρόνου έχει υποστεί φθορά και χρειάζεται άμεσα ανακαίνιση, η οποία έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ.

Η Βρετανίδα πρέσβειρα παρέθεσε γεύμα με αυθεντικές μινωικές γεύσεις για καλό σκοπό-1

O Ρος Ντέιλι μύησε τους προσκεκλημένους στη μαγεία της λύρας.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, η πρέσβειρα απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ μίλησαν η πρόεδρος του Δ.Σ. της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, δρ Κάρολ Μπελ, και ο διευθυντής της σχολής, καθηγητής Τζον Μπένετ. Τον λόγο πήραν επίσης ο επιμελητής της Βρετανικής Σχολής στην Κνωσό, δρ Κωστής Χρηστάκης, και ο υπεύθυνος της ομάδας μελετητών που έχει αναλάβει την εκπόνηση της τελικής μελέτης, καθηγητής αρχιτεκτονικής, δρ Νίκος Σκουτέλης.

Οι καλεσμένοι απόλαυσαν ένα δείπνο εμπνευσμένο από τη μινωική διατροφή, που επιμελήθηκε η αρχαιολόγος δρ Τζέρολιν Μόρισον. Η βραδιά έκλεισε με εξαιρετική παραδοσιακή μουσική της Κρήτης από τους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες Ρος Ντέιλι και Κέλλυ Θωμά.

Η Βρετανίδα πρέσβειρα παρέθεσε γεύμα με αυθεντικές μινωικές γεύσεις για καλό σκοπό-2

Η δρ Τζέρολιν Μόρισον με την Εύη Χριστουλάκη επί το έργον.

Οι συλλογές του μουσείου είναι μοναδικές στο είδος τους και χρονολογούνται από την 7η χιλιετία π.Χ. μέχρι και την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα είναι σπόροι και οστά ζώων, η αρχαιότερη μαρτυρία μιας οικονομίας που βασίζεται σε εξημερωμένα φυτά και ζώα στην Ευρώπη.

Στο μουσείο, κάθε χρόνο φιλοξενούνται περίπου 60 μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μεγάλος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών. Παράλληλα, μεταπτυχιακά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Ερευνητικό Κέντρο της Βρετανικής Σχολής στην Κνωσό εκπαιδεύουν την επόμενη γενιά επιστημόνων. Ομιλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς κυβερνητικούς και πολιτιστικούς φορείς στοχεύουν στο να κάνουν την επιστημονική γνώση προσιτή στο ευρύ κοινό.

Η προγραμματισμένη ανακαίνιση θα αυξήσει τους αποθηκευτικούς χώρους του συγκροτήματος και θα δημιουργήσει νέους χώρους συνολικής έκτασης περίπου 780 τ.μ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή