Μυστήριο στα σύνορα του Εβρου

Μυστήριο στα σύνορα του Εβρου

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Σάββατο 4 Μαΐου, όταν στις 5.51 το πρωί ο Τούρκος φυγάς Ιχσάν Ερντογάν, ξάγρυπνος από την αγωνία, είδε στην οθόνη του κινητού του το μήνυμα που περίμενε. Μια λέξη μόνο: «Εφτασα». Η δίδυμη αδελφή του, Αϊσέ, τον ενημέρωνε ότι μόλις είχε διασχίσει τον ποταμό Εβρο μαζί με δύο συμπατριώτες τους. Δεν είχαν τολμήσει, όμως, να προχωρήσουν βαθιά στο ελληνικό έδαφος. Σε νέα μηνύματα, του εξήγησε ότι παρέμεναν κρυμμένοι παρόχθια, φοβούμενοι τις πρόσφατες ιστορίες που είχαν ακούσει για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από ένοπλες ομάδες μασκοφόρων.

Ο 27χρονος Ιχσάν δεν έχασε χρόνο. Από το διαμέρισμά του στην Αθήνα προσπάθησε να συντονίσει τις κινήσεις της αδελφής του. Ο ίδιος βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2018. Εισήλθε και αυτός παράτυπα στη χώρα διασχίζοντας τον Εβρο και υπέβαλε αίτημα για άσυλο. Λέει ότι εκκρεμεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης στην πατρίδα του γιατί η οικογένειά του ανήκει στους συμπαθούντες του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Για την τουρκική κυβέρνηση ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης θεωρείται υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του.

Μυστήριο στα σύνορα του Εβρου-1

Ο Ιχσάν Ερντογάν. (Φωτογραφία: Αλεξία Τσαγκάρη)

Αν και ο Ιχσάν δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα με τον ερχομό του στην Ελλάδα, ανησυχούσε τώρα για την τύχη της αδελφής του. Αρχικά ζήτησε τις συμβουλές του δικηγόρου Αθηνών, Ανθιμου Σιδέρη, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει Τούρκους αιτούντες άσυλο. «Αν ζητήσουμε άσυλο σήμερα, μπορείς να έρθεις εδώ; Μπορείς να με συνοδεύσεις με τους φίλους μου; Φοβόμαστε μήπως μας γυρίσουν πίσω», έγραψε σε μήνυμα προς τον κ. Σιδέρη η Αϊσέ. Εκείνος της εξήγησε ότι θα πρέπει να μεταβούν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να υποβάλουν εκεί το αίτημά τους. Την ίδια στιγμή άλλος δικηγόρος με βάση την Ορεστιάδα, που είχε επίσης ενημερωθεί από τον αδελφό της Αϊσέ, βρήκε τους τρεις Τούρκους κρυμμένους στα χωράφια της Νέας Βύσσας. «Τους είπα ότι πρέπει να κινηθούν στο κέντρο του χωριού για να τους εντοπίσει η αστυνομία, να συλληφθούν και να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία», λέει στην «Κ» ο δικηγόρος Ορεστιάδας, ζητώντας να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του.

Στην άλλη όχθη

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο ίδιος είδε να τους παραλαμβάνει όχημα χωρίς τα διακριτικά της αστυνομίας και να τους μεταφέρει στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Χειμωνίου. Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ιχσάν έφτασε εκεί από την Αθήνα και, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο Ορεστιάδας, ζήτησε να δει την αδελφή του. Οπως λέει στην «Κ», προς έκπληξή του οι αστυνομικοί εξήγησαν ότι δεν υπήρχε καμία γυναίκα εκεί με τα στοιχεία της. Δεν είχε γίνει καμία σύλληψη, του είπαν, καμία προσαγωγή. Και ο κ. Σιδέρης από την Αθήνα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις αστυνομικές αρχές στην περιοχή θέτοντας το ίδιο ερώτημα. «Δεν έχουμε καμία καταγραφή σύλληψης», λέει ότι του τόνισαν.

Την επόμενη ημέρα, έπειτα από νέο γύρο μάταιης αναζήτησης, ο Ιχσάν έμαθε αυτό που φοβόταν. Οπως υποστηρίζει, συγγενείς του τον ενημέρωσαν ότι η Αϊσέ βρισκόταν στην Τουρκία, υπό κράτηση. «Είπε ότι οι Ελληνες αστυνομικοί την παρέδωσαν μαζί με άλλους πέντε Τούρκους και 15 Σύρους σε μια ομάδα μασκοφόρων οι οποίοι τους οδήγησαν στις 23.00 στο ποτάμι, τους έβαλαν σε μια βάρκα και τους υποχρέωσαν να περάσουν απέναντι», δηλώνει ο Ιχσάν όταν τον συναντάμε στο διαμέρισμα που μοιράζεται με άλλους Τούρκους αιτούντες άσυλο στην Αθήνα. «Κρύφτηκαν στην τουρκική πλευρά μέχρι το ξημέρωμα, ώσπου τους αντιλήφθηκαν κάποιοι χωρικοί και ειδοποίησαν τις Αρχές».

Οι καταγγελίες

Η «Κ» επικοινώνησε με την αστυνομία για να διαπιστώσει εάν όντως συνελήφθη στις 4 Μαΐου η Αϊσέ Ερντογάν. Απάντησαν ότι δεν μπορούν να μοιραστούν ονομαστικά στοιχεία για συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς υπάγονται στη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, και πρόσθεσαν: «Από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας προστατεύονται και προωθούνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε τομέα της αστυνομικής δράσης και ιδίως κατά την εκτέλεση καθηκόντων διαχείρισης συνόρων».

Αυτή δεν είναι η μόνη φορά που καταγγέλλονται επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών. Η πρώτη αντίστοιχη υπόθεση που αφορούσε και πάλι Τούρκους φέρεται να είχε συμβεί στις 24 Μαΐου 2017 σε περιοχή κοντά στο Διδυμότειχο. Τότε η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε δημοσιοποιήσει την καταγγελία για επαναπροώθηση του Τούρκου δημοσιογράφου Μουράτ Τσαπάν και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ο Τσαπάν ήταν αρχισυντάκτης στο περιοδικό Nokta, το οποίο έκλεισαν οι τουρκικές αρχές περίπου δέκα ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ακολούθησαν και άλλες, παρόμοιες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις. Οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν δύσκολο να αποδειχθούν με στοιχεία, ενώ σταθερά οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι δεν επιβεβαιώνονται αυτοί οι ισχυρισμοί.

Οι φωτογραφίες

Στην περίπτωση της Αϊσέ, πάντως, ο αδελφός της υποστηρίζει ότι τεκμηριώνεται η παρουσία της στην Ελλάδα με στοιχεία. Πέρα από τη μαρτυρία του δικηγόρου της Θράκης, επικαλείται και ντοκουμέντα. Σε ένα από αυτά η αδελφή του και οι δύο συμπατριώτες της που ταξίδευαν μαζί έχουν φωτογραφηθεί μπροστά από το ΚΕΠ Νέας Βύσσας. Σε άλλη εικόνα φαίνεται, όπως λέει ο Ιχσάν, το στίγμα του κινητού τηλεφώνου της αδελφής του το απόγευμα της 4ης Μαΐου μέσα στο χωριό Νέο Χειμώνιο. Οπως εξηγεί, μοιράστηκε μαζί του την ακριβή τοποθεσία της μέσω της σχετικής δυνατότητας (live location) που δίνει η εφαρμογή WhatsApp.

Μυστήριο στα σύνορα του Εβρου-2

Το στίγμα που έδειχνε ότι η Αϊσέ Ερντογάν βρισκόταν στο Νέο Χειμόνιο. (Φωτογραφία: Αλεξία Τσαγκάρη)

«Θέλω να μη συμβεί σε άλλον ό,τι πέρασε η αδελφή μου. Είναι απάνθρωπο. Στην Τουρκία είμαστε ο νούμερο ένα εχθρός, άνθρωποι φυλακίζονται και κινδυνεύουν», λέει ο Ιχσάν, τονίζοντας ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του προς τις ελληνικές αρχές. Η αδελφή του και ο ίδιος σπούδασαν μαθηματικά και κατάγονται από τη Σμύρνη. Λέει ότι ο πατέρας τους έμεινε για 10 μήνες στη φυλακή ως οπαδός του Γκιουλέν και ότι στοχοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, γιατί είχαν λογαριασμό στην Bank Asya (τράπεζα που έχει συνδεθεί με τον Τούρκο ιμάμη). Ο Ιχσάν μετράει μήνες μέχρι τη συνέντευξή του στην Υπηρεσία Ασύλου.

Οι αφίξεις συμπατριωτών του συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2019 ζήτησαν διεθνή προστασία στην Ελλάδα 1.168 Τούρκοι πολίτες. Συνολικά από το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 μέχρι και τώρα, ξεπερνούν τις 8.000 όσοι έχουν αιτηθεί άσυλο. Δεν δημοσιοποιείται μέχρι και σήμερα ο ακριβής αριθμός όσων έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή