Πόλεμος μέχρις εσχάτων έως τις ευρωεκλογές

Πόλεμος μέχρις εσχάτων έως τις ευρωεκλογές

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «μητέρα των μαχών» εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. η επερχόμενη αναμέτρηση των ευρωεκλογών, γεγονός που εξηγεί το κλίμα ακραίας πόλωσης που επικρατεί δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, παρότι παραδοσιακά οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν «χαλαρό» πολιτικό χαρακτήρα.

Η Ν.Δ. επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή νίκη, ώστε να αφαιρέσει κάθε περιθώριο ανάταξης του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν – το αργότερο τον Οκτώβριο. Αντιθέτως, στόχος της Κουμουνδούρου είναι, εάν η Ν.Δ., όπως δείχνουν όλες οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις, επικρατήσει, η διαφορά να είναι μικρότερη του 5%, ώστε να μπορέσει να οικοδομήσει το αφήγημα της «μεγάλης ανατροπής» έως τις εθνικές κάλπες. Ετσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αρχίσει ήδη να αξιοποιούν όλα τα μεγάλα «όπλα» τους ενόψει των περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, με βασικότερο την οικονομία, αλλά και να δίνουν στην αναμέτρηση το στοιχείο της προσωπικής αντιπαράθεσης, που αναδείχθηκε με οξύτατο τρόπο στη μεταξύ τους σύγκρουση την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή.

Στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας είναι σαφές πως επενδύει στο πακέτο των παροχών που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα: Στην ετεροχρονισμένη –και «λειψή» για τους περισσότερους συνταξιούχους– 13η σύνταξη και στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν πως τα μέτρα του 2019, που αναμένεται να ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα, θα μειώσουν ουσιαστικά τη διαφορά από τη Ν.Δ. και θα μεταβάλουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το δημοσκοπικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι πολίτες θα οδεύσουν προς τις κάλπες σε δύο εβδομάδες από τώρα.

Ομως, επί του παρόντος, παρότι παρατηρείται ελαφρά μείωση του προβαδίσματος της Ν.Δ., δεν διαφαίνεται ότι τα μέτρα του Ζαππείου μεταβάλλουν ουσιαστικά το πολιτικό σκηνικό. Οπως αναφέρεται, η καταβολή της 13ης σύνταξης αφορά κατά κύριο λόγο τους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή μια κοινωνική ομάδα με την οποία ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιδιώξει να οικοδομήσει προνομιακές σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια, μέσω της προστασίας των εισοδημάτων της και της καταβολής κοινωνικού μερίσματος. Παράλληλα, η μείωση του ΦΠΑ δεν πρόκειται να γίνει άμεσα ορατή στο «πορτοφόλι» των πολιτών. Ενώ, τέλος, ως απάντηση στις εξαγγελίες του Ζαππείου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στη σημερινή συνέντευξή του να προβεί σε ανακοινώσεις για δικά του στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης όταν η Ν.Δ. κληθεί να κυβερνήσει.

Παράλληλα, το δεκαπενθήμερο μέχρι τις κάλπες θα κορυφωθεί η προσωπική σύγκρουση των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, που εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη ένταση στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει την πόλωση καθώς «κλειδί» για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αύξηση της συσπείρωσης της εκλογικής του βάσης, που παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ομως, από την πλευρά του, με την ανάδειξη του «τρίπτυχου» Πολάκης – Μάτι – διακοπές Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέτυχε να επιφέρει πλήγμα στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, αλλά και στο κεντρικό τις προηγούμενες ημέρες επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι «ο ίδιος είναι με τους πολλούς και ο Μητσοτάκης με τις ελίτ». Παράλληλα, δε, κατέδειξε στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους από τους οποίους προσδοκά να αντλήσει δυνάμεις η Ν.Δ. –καθώς η δική της συσπείρωση είναι ιδιαίτερα υψηλή– ότι εάν προκληθεί μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον πρωθυπουργό «σε οποιοδήποτε γήπεδο».

Συγκριτικό πλεονέκτημα

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί πως καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα προς τις κάλπες, ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του κ. Τσίπρα: Οτι μπορεί να φέρει σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα της ασφάλειας στα οποία οι κυβερνητικές επιδόσεις είναι πενιχρές, παρότι απασχολούν οριζόντια την ελληνική κοινωνία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα εντάξει την ασφάλεια στην κεντρική ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού μάλιστα φαίνεται πως υπάρχει ένα κρίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων που στην παρούσα φάση κινείται μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Ελληνικής Λύσης του κ. Βελόπουλου και της Χρυσής Αυγής.

Αντιθέτως, η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ταυτίσει πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη με την Ακροδεξιά έχει πέσει ήδη στο κενό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες και ο κ. Τσίπρας εστιάζει πλέον τις επιθέσεις του στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, επιχειρώντας να τον ταυτίσει με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή