Το Κονκλάβιο (12/05/19)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Των φρονίμων τα παιδιά

Αναφέρθηκα εκτενώς την προηγούμενη Κυριακή στο παρασκήνιο για το μετεκλογικό ευρωπαϊκό τοπίο και τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Προεκλογικά φυσικά, αφού των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Το επαναλαμβάνω γιατί πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί μαζεύτηκαν οι 27 στο Σίμπιους της Ρουμανίας, εκτός του να κάνουν τουρισμό στο καμάρι της Τρανσυλβανίας. Δεν ασχολήθηκαν καν με τους Βρετανούς και το Brexit. Μου λένε ότι ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν η εκλογή της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Ευρωπαϊκή κουζίνα 

Οπως ήταν αναμενόμενο, βασική παίκτρια στο μαγείρεμα είναι η Αγκελα Μέρκελ. Από κοντά και ο Εμανουέλ Μακρόν που παίζει με τους Φιλελεύθερους και τον Γκι Φέρχοφστατ. Και, ναι, ως παίκτης πληροφορούμαι ότι αναδύεται και ο Πέδρο Σάντσεθ, προφανώς ως «Γέφυρα» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, καθώς η αλήθεια είναι ότι δεν τους λες και «άχαστους». Μιλώντας για τους Σοσιαλιστές, ακούω ότι ο Αλέξης Τσίπρας στο Σίμπιους πέρασε και από τη μάζωξη του PES προς τιμήν του Φρανς Τίμερμανς. Και διερωτώμαι: αν πράγματι τον στηρίζει, γιατί δεν το λέει και σε εμάς εδώ και κρατά τα καλά λόγια μόνο για τις ευρωπαϊκές συνάξεις; Είναι ντροπή;

Χωρίς κεφάλαιο

Πάντως –και το θέτω πολύ ευγενικά– στο Σίμπιους οι συνομιλητές του Ελληνα πρωθυπουργού δεν έμειναν με την εντύπωση ενός προσώπου που έχει χτίσει πολιτικό κεφάλαιο για να παίξει ρόλο στα… μαγειρεία (όχι της διαπλοκής) της Ευρώπης που θα κορυφωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Ε, δεν νομίζω ότι εξεπλάγησαν κιόλας…

…για μεγάλες διακοπές 

Ενίοτε, οι συμπτώσεις είναι τρομακτικές. Σημειώνω, για παράδειγμα, ότι μία μέρα μετά την επιβεβαίωση από την Κατερίνα Παναγοπούλου των επίμαχων φωτογραφιών του Αλέξη Τσίπρα από τις διακοπές με τη θαλαμηγό του συζύγου της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευε στη Χαλκίδα. Εκεί ο πρώτος του σταθμός ήταν τα Ναυπηγεία Χαλκίδας, όπου και πληροφορούμαι ότι είδε μια μεγάλη θαλαμηγό. «Μεγάλη θαλαμηγός για μεγάλες διακοπές και μόνιμες…», ήταν το σχετικό σχόλιο που έκανε ο Κυριάκος μειδιώντας. Προφανώς όσοι ήταν παρόντες κατάλαβαν.

Καμία ψήφος χαμένη

Μπορεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζεται με μεγάλη διαφορά  μπροστά από τους συνυποψηφίους του και μάλιστα με ανοδική πορεία, αλλά οι εκλογές είναι εκλογές και ποτέ δεν πρέπει κανείς να επαναπαύεται. Αναφέρομαι στον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη τη συμμετοχή, εξ ου και συνεχίζει να «οργώνει» τις γειτονιές της Αθήνας. «Καμία ψήφος χαμένη» είναι το μότο του στενού επιτελείου του που σκέφτεται ήδη την επόμενη μέρα. Και όχι τυχαία, αφού θυμίζω ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται την πρώτη Κυριακή, εξ ου και ο στόχος τους είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι από τον συνδυασμό «Αθήνα ψηλά». Πάντως, οι συνεργάτες του επιμένουν ότι παραμένει η δέσμευση περί συνεργασίας και συνεννόησης μετά την εκλογή του νέου δημάρχου. 

Δεν μιλιούνται

Οι όμορφες «φιλίες» όμορφα καίγονται. Πόσο μάλλον όταν μπαίνει «σφήνα» ένας Παπανδρέου (ο Νίκος). Αναφέρομαι στον Νίκο Ανδρουλάκη και στην Εύα Καϊλή που μέχρι πρόσφατα είχαν καλές σχέσεις και, θυμίζω, κοινές απόψεις για τον νέο φορέα το 2017.  Πλέον, δεν μιλιούνται. Δεν θεωρώ την ψυχρότητα  ανεξάρτητη από το άγχος εκλογής –στην Ευρωβουλή από το ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι θα χωρέσει ακόμα ένας, πλην του Παπανδρέου– αν και δεν αποκλείω χτυπήματα κάτω από τη μέση που εικάζω ότι σηματοδοτούν το τέλος μιας σχέσης. 

Προ των ευθυνών τους 

Υπό κανονικές συνθήκες, η υπογράμμιση ότι οι ευρωεκλογές έχουν και οικονομικό ενδιαφέρον, θα ήταν περιττή. Αλλά οι συνθήκες δεν είναι και τόσο κανονικές. Το αναφέρω επειδή την Τετάρτη ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ (Θεόδωρος Φέσσας και Ευάγγελος Μυτιληναίος) παραχωρούν συνέντευξη Τύπου ενόψει ευρωεκλογών για να παρουσιάσουν τις βασικές προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας για τη νέα ευρωκοινοβουλευτική περίοδο. Νομίζω ότι είναι μια ευγενική υπενθύμιση των ευθυνών που έχουν τα κόμματα να τοποθετηθούν σχετικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή