Χ. Ρουχανί: Πιέσεις «άνευ προηγουμένου» στο Ιράν από τις διεθνείς κυρώσεις

Χ. Ρουχανί: Πιέσεις «άνευ προηγουμένου» στο Ιράν από τις διεθνείς κυρώσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν αντιμετωπίζει πιέσεις «άνευ προηγουμένου» ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ρουχανί.

Αφορμή της τοποθέτησής του είναι η επιβολή εκ νέου κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, οι οποίες έχουν οδηγήσει στη χειροτέρευση των οικονομικών συνθηκών της χώρας, σε σημείο μάλιστα που ο Ιρανός πρόεδρος συγκρίνει την οικονομική κατάσταση της χώρας με αυτήν της περιόδου που σημειώθηκε η ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν και του Ιράκ το 1980-88. 

Οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου ήρθαν εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα ανέπτυξαν πολεμικά πλοία και αεροπλάνα στον Περσικό Κόλπο. 

Στο πλαίσιο των πιέσεων που επικρατούν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας, ο Ρουχανί απηύθυνε έκκληση για πολιτική ενότητα ώστε να αντιμετωπιστούν οι κυρώσεις. 

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν είχαμε πρόβλημα με τις τράπεζές μας, τις πωλήσεις πετρελαίου ή τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και υπήρξαν μόνο κυρώσεις για τις αγορές όπλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρουχανί από την Τεχεράνη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο του BBC.

«Οι πιέσεις που ασκούνται από τους εχθρούς είναι ένας πόλεμος χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ισλαμικής μας επανάστασης, αλλά δεν απελπίζομαι και έχω μεγάλη ελπίδα για το μέλλον. Πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε από αυτές τις δύσκολες συνθήκες υπό την προϋπόθεση ότι είμαστε ενωμένοι», πρόσθεσε πΟ πρόεδρος του Ιράν. 

Η κλιμάκωση των σχέσεωνμεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχει θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της συμφωνίας-ορόσημο του 2015 που υπέγραψε το Ιράν με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία πέρυσι και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις, ενώ το Ιράν δήλωσε ότι μπορεί επίσης να επαναλάβει τις πυρηνικές δραστηριότητες εάν οι άλλοι εταίροι ακολουθήσουν αμερικανικές κυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή