Ερντογάν σε Πούτιν: Η έξαρση μαχών στην Ιντλίμπ πλήττουν τη συνεργασία μας

Ερντογάν σε Πούτιν: Η έξαρση μαχών στην Ιντλίμπ πλήττουν τη συνεργασία μας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η κυβέρνηση της Συρίας πλήττει την τουρκορωσική συνεργασία παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνημένης κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ, ανέφερε ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρώτου.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη στον Πούτιν ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων στην Ιντλίμπ δεν μπορούν να θεωρηθούν μέρος του αντιτρομοκρατικού αγώνα, προστίθεται στο δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

Η έξαρση των μαχών στην περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία της Άγκυρας, προστάτιδας δύναμης ορισμένων οργανώσεων σύρων ανταρτών, και της Μόσχας, του ισχυρότερου συμμάχου της Δαμασκού, που απέτρεψε την έναρξη ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης του συριακού καθεστώτος τον Σεπτέμβριο. Ο θύλακας όπου μαίνονται μάχες θεωρητικά ανήκει στη ζώνη «αποκλιμάκωσης».

Η Ιντλίμπ χαρακτηρίζεται το τελευταίο μεγάλο οχυρό των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2011.

Τουλάχιστον 42 μαχητές σκοτώθηκαν σε 24 ώρες στις μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι επρόκειτο για 25 τζιχαντιστές και 17 μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων.

Από τα τέλη του Απριλίου ως την 9η Μαΐου, οι βομβαρδισμοί σε νότιους τομείς της Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της Χάμας εξώθησαν να φύγουν περίπου 180.000 ανθρώπους, που προσέφυγαν σε βορειότερες περιοχές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 119 άμαχοι, εκτιμά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, 18 νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, κατήγγειλε εξάλλου χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία απηύθυναν επείγουσα έκκληση να «σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση» στη βόρεια Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή