Ηλεκτρονικά, μέσω ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις για τις 120 δόσεις

Ηλεκτρονικά, μέσω ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις για τις 120 δόσεις

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου για τις ρυθμίσεις οφειλών στο Δημόσιο σε έως 120 δόσεις σε ΦΕΚ, πιθανότατα μετά τις 20 Μαΐου, αναμένεται να ανοίξει η  ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα με τα στοιχεία ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και τους κωδικούς Taxisnet, καθώς στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr  θα δημιουργηθεί ειδική κατηγορία όπου ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για τους όρους της ρύθμισης, θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία του και θα επιλέγει το πρώην Ταμείο στο οποίο δημιουργήθηκαν οι οφειλές έως και το 2016.

Ξεχωριστή επιλογή θα υπάρχει για τα χρέη του 2017 και του 2018, καθώς θα εμφανίζεται αυτόματα η  ενημέρωση από την ΗΔΙΚΑ.

Η διαδικασία θα σταματάει μόνο εάν ο οφειλέτης έχει ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, αν έχει αναστολή οφειλών ή αν έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς απαιτείται ενημέρωση από τα περιφερειακά καταστήματα του ΕΦΚΑ. 

Ηλεκτρονικά, μέσω ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις για τις 120 δόσεις-1

Ο επανυπολογισμός για όσους ελεύθερους επαγγελματίες – μη μισθωτούς έχουν οφειλές το διάστημα μεταξύ 2002-2016 θα γίνεται αυτόματα, υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος ο ασφαλισμένος τον επιλέξει.  Αρχικά, το σύστημα θα εμφανίζει το ποσό της οφειλής τόσο μετά τον επανυπολογισμό και τη μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% όσο και μόνο μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Ο οφειλέτης θα επιλέγει εάν η διαδικασία θα προχωρήσει με τον επανυπολογισμό ή χωρίς αυτόν.

Οι αγρότες  θα βλέπουν το νέο ποσό της οφειλής χωρίς τις προσαυξήσεις, αφού η ρύθμιση προβλέπει «κούρεμα» προσαυξήσεων στο  100%.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η επιθυμία ένταξης στη ρύθμιση, η  διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί, επίσης ηλεκτρονικά, στο ΚΕΑΟ προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων που επιθυμεί.

Ειδικά για τους εργοδότες που δεν έχουν ατομικές οφειλές, η διαδικασία γίνεται αυτόματα, μέσω της πλατφόρμας του ΚΕΑΟ. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή