Στις 20 Μαΐου μειώνεται ο ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια

Στις 20 Μαΐου μειώνεται ο ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Δευτέρα 20 Μαΐου τίθενται σε εφαρμογή οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, το κόστος των οποίων θα φθάσει τα 441 εκατ. ευρώ. Αν και συνήθως όλες οι αλλαγές στους συντελεστές υλοποιούνται την πρώτη του μήνα, η κυβέρνηση επέλεξε η μετάταξη προϊόντων σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ να τεθεί σε ισχύ μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές. Ειδικότερα, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που ισχύει σήμερα τα εξής:

• Λάδια, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξίδια και γενικώς τα τυποποιημένα μη νωπά τρόφιμα.

• Οι υπηρεσίες εστίασης και συγκεκριμένα η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και άλλων συναφών με αυτές επιχειρήσεων. Εξαιρούνται από τη μείωση του ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης, καθώς και η διάθεση ως υπηρεσία εστίασης των αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων (π.χ. καφές) τα οποία θα συνεχίσουν να διατίθενται με ΦΠΑ 24%.

• Η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών.

Επίσης, μειώνεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, καθώς υπάρχουν προϊόντα που επιστρέφουν στο 13% ως πρώτη ύλη, αλλά στην εστίαση θα επιβαρύνονται με 24% ως ροφήματα. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στα είδη του αριθμού 16 του Παραρτήματος (αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, γριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη), τα οποία επιστρέφουν σε ΦΠΑ 13%, αλλά στην εστίαση – όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη– παραμένουν στο 24% ως ροφήματα. Το ίδιο ισχύει και για το κακάο, που ως πρώτη ύλη επιστρέφει στο 13%, αλλά ως ρόφημα στην εστίαση μένει στο 24%. Ολα τα παραπάνω είδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως τρόφιμο, με αποτέλεσμα να φορολογούνται με συντελεστή 13% στα ράφια των σoύπερ μάρκετ, αλλά όταν χρησιμοποιούνται σαν ροφήματα στην εστίαση να υπάγονται σε ΦΠΑ 24%. Η νομοτεχνική βελτίωση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι τα συγκεκριμένα είδη να πωλούνται με 13% και στην εστίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή