Απεταξάμην τις… ευρωεκλογές

Απεταξάμην τις… ευρωεκλογές

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το βράδυ της 26ης Μαΐου θα αποτυπώνει τάσεις στο εκλογικό σώμα», χωρίς να «αποφασίζει νέα κυβέρνηση». Με αυτή τη φράση-κλειδί ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, προσπάθησε να πετύχει δύο στόχους, πατώντας ουσιαστικά πάνω σε δύο διαφορετικές βάρκες: Αφενός επιχείρησε να υποβαθμίσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για την περίπτωση που είναι αρνητικό για το κόμμα του και αφετέρου προσπάθησε να βάλει τον πήχυ εκεί ακριβώς που τον βολεύει, ώστε να χτίσει πάνω του το επόμενο αφήγημά του ενόψει των εθνικών εκλογών. Δηλαδή, να δημιουργήσει από τώρα ευνοϊκές συνθήκες στην περίπτωση μιας «μικρής» και «διαχειρίσιμης» ήττας, ώστε να προσπαθήσει «να αλλάξει το κλίμα». Προς επίρρωσιν των ανωτέρω ο πρωθυπουργός βάφτισε τις επικείμενες ευρωεκλογές «δημοσκόπηση» και μάλιστα τις συνέδεσε ευθέως με τις αμέσως επόμενες εθνικές κάλπες. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως από τη στιγμή που οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι οι πρώτες έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, είναι «μια ευκαιρία να αποδείξουν την απάτη» ενός μιντιακού συστήματος που για πρώτη φορά «στηρίζει ένα κόμμα». Χαρακτηριστικό της προσπάθειας του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει ως «σκαλοπάτι» τις ευρωεκλογές είναι πως απέφυγε να μιλήσει για νίκη, προβλέποντας απλώς πως «θα είναι ντέρμπι», σε αντίθεση με τις εθνικές, για τις οποίες εμφανίστηκε βέβαιος για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, σε μια ενδιαφέρουσα αποστροφή του, επανέφερε το 2015 ως μέτρο σύγκρισης, λέγοντας πως το κλίμα που συναντάει στις περιοδείες του, με τελευταία στην Ηπειρο, δεν το είχε συναντήσει «ούτε το 2015».

Οσμή από την ίδια εποχή, που καταφερόταν εναντίον των εταίρων, είχε και η απάντησή του όταν ρωτήθηκε εάν συμφωνούν οι εταίροι με τις παροχές που εξήγγειλε: «Δεν θα μας πουν οι τεχνοκράτες το πώς θα πιάσουμε τους στόχους».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε στην αρχή της συνέντευξής του σφοδρή επίθεση στον κ. Μητσοτάκη σχετικά με την επταήμερη εργασία. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δώρο» τις αναφορές του προέδρου της Ν.Δ., καθώς «αποδεικνύουν τις ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις» του, που στοχεύουν σε «εργασία-λάστιχο». «Ο κ. Μητσοτάκης είπε αυτά που πιστεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας ταυτόχρονα αρνήθηκε πως οι παροχές που εξήγγειλε έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, καθώς «είμαστε τέσσερις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές» και πέταξε το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τη πως από τη μία μιλάει «για κουτσουρεμένη σύνταξη» και από την άλλη «για λαϊκισμό». «Να αποφασίσει η αντιπολίτευση τι από τα δύο είναι». Ο κ. Τσίπρας, πάντως, απέφυγε να μιλήσει για νέες παροχές πριν από τις εκλογές, λέγοντας πως το σχέδιό του είναι τετραετίας.

Οσον αφορά το μείζον θέμα των προηγούμενων ημερών, τις διακοπές του στη θαλαμηγό της κ. Παναγοπούλου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το θέμα κινεί «ο επικοινωνιακός μηχανισμός» της Πειραιώς, γιατί δεν έχει θέσεις ο κ. Μητσοτάκης όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα, ενώ υποστήριξε πως «έχω το δικαίωμα κάποιες οικογενειακές και προσωπικές στιγμές να τις κρατήσω για μένα». Ερωτηθείς, δε, εάν έχουν κάνει και υπουργοί του διακοπές σε σκάφη, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θα έχω κανένα πρόβλημα αν κάποιοι υπουργοί έχουν ταξιδέψει με σκάφη. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Δεν γνωρίζω όμως, γιατί δεν με αφορά η προσωπική ζωή των υπουργών μου».

Ενδιαφέρουσα και η αποστροφή του για τις Πρέσπες, με την οποία αποκάλυψε σαφώς τη στρατηγική του. Συγκεκριμένα είπε πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν 60% στο κατά και 40% στο υπέρ. «Το 40% είναι ΣΥΡΙΖΑ», ενώ το «60% δεν είναι Ν.Δ.», είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας πως ποντάρει σε πολυδιάσπαση όσων αντιδρούν στις Πρέσπες.

Η αντίδραση Ν.Δ.

«Την Τετάρτη χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές “ψήφο εμπιστοσύνης” στην κυβέρνησή του. Τώρα που συνειδητοποίησε ότι θα χάσει, τις λέει “δημοσκόπηση”. Και σε 12 μέρες, που θα μιλήσουν οι πολίτες, θα μας πει ότι “έλαβε το μήνυμα”», ήταν το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για την εμφάνιση του πρωθυπουργού. Η Πειραιώς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως «επιβεβαίωσε ότι ζει εκτός τόπου και χρόνου» και ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για τη χώρα. «Η μόνη ειλικρινής στιγμή του επηρμένου κ. Τσίπρα ήταν όταν ομολόγησε ότι δεν έχει πρόβλημα αν και κάποιοι υπουργοί του κάνουν μυστικά διακοπές με θαλαμηγούς. Προφανώς γιατί ο ίδιος έδωσε το καλό παράδειγμα», κατέληξε η Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή