Κόντρες μεταξύ εταίρων και παροχές στην Ιταλία

Κόντρες μεταξύ εταίρων και παροχές στην Ιταλία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Αμεση χορήγηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με τη μορφή οικογενειακών επιδομάτων. Το μέτρο που ανακοίνωσε δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο θυμίζει, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Repubblica, τα 80 ευρώ που είχε δώσει σε κάθε νοικοκυριό ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πριν από τις ευρωεκλογές του 2015, βοηθώντας τα ποσοστά του να εκτιναχθούν στο 40%.

Το Κίνημα 5 Αστέρων δεν ελπίζει σε τόσο υψηλά νούμερα, έχει όμως στόχο να συνεχίσει να κλείνει την ψαλίδα με την προπορευόμενη Λέγκα του Βορρά. Τα 5 Αστέρια, πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές πέρυσι, έχασαν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την πρωτοκαθεδρία από τη Λέγκα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να καλύπτουν ένα μέρος από το χαμένο έδαφος, με αντίστοιχη υποχώρηση της Λέγκας.

Ο δημοσκοπικός αντίκτυπος της τελευταίας παροχής δεν θα γίνει γνωστός, καθώς πλέον δεν επιτρέπεται η δημοσίευση άλλων δημοσκοπήσεων. Πάντως, ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ανέβασε τους τόνους, μιλώντας για τις ευρωεκλογές με όρους απόλυτης σύγκρουσης. «Στις 26 Μαΐου δεν γίνονται εκλογές, γίνεται ένα δημοψήφισμα ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, ανάμεσα στην ελεύθερη Ευρώπη και στο ισλαμικό κράτος», υποστήριξε ο Σαλβίνι σε προεκλογική συγκέντρωση στο Σαν Ρέμο.

Ο Σαλβίνι ήλπιζε να προσφέρει το δικό του προεκλογικό δώρο στους ψηφοφόρους του, ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων, το οποίο όμως μάλλον δεν θα προλάβει να έρθει προς ψήφιση, εντείνοντας τον εκνευρισμό του. Την περασμένη εβδομάδα, ο συνεργάτης του υφυπουργός Αρμάντο Σίρι υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω υποψιών διαφθοράς, εξέλιξη που υπενθύμισε το μήνυμα των 5 Αστέρων κατά της διαφθοράς.

«Στις εκλογές διαλέγουμε ανάμεσα σε αυτούς που λένε να μένουν στα αξιώματά τους όσοι δικάζονται για διαφθορά και σε αυτούς που λένε να φεύγουν. Σε αυτούς που λένε ότι η γυναίκα πρέπει να είναι κλεισμένη στο σπίτι και να κάνει παιδιά και σε αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν τις οικογένειες», είπε ο Ντι Μάιο.

Ο Ματέο Σαλβίνι δέχθηκε πυρά και από τον πρώην πρωθυπουργό Ρέντσι, ο οποίος υποστήριξε ότι τα 49 εκατ. ευρώ χρεών που έχει η Λέγκα (με την προηγούμενη νομική της προσωπικότητα) ξοδεύτηκαν για να ταΐσουν το «κτήνος». «Κτήνος» (bestia) αποκαλείται ο επικοινωνιακός μηχανισμός που έχει στήσει ο Ματέο Σαλβίνι, και ο οποίος μόνο για την καλύτερη προώθηση των αναρτήσεών του στο Facebook εκτιμάται ότι δαπανά 600.000 ευρώ ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή