Βρετανία: Μεγάλες ανατροπές μετά το Brexit

Βρετανία: Μεγάλες ανατροπές μετά το Brexit

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πού θα σταματήσει το ρεύμα υπέρ του νεοσύστατου κόμματος του Brexit; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα των ευρωεκλογών, οι οποίες στη Βρετανία θα γίνουν την Πέμπτη 23 Μαΐου, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται, όπως σε όλη την Ε.Ε., το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου.

Κάποιες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το κόμμα του Brexit στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά, ενώ άλλες το δείχνουν να μάχεται για την πρωτιά στήθος με στήθος με τους Εργατικούς. Ολες όμως συμφωνούν ότι η βραδιά των αποτελεσμάτων θα είναι πολύ δύσκολη για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, που μπορεί, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, να κινηθεί γύρω στο 10%.

Το Συντηρητικό Κόμμα έχει ρίξει λευκή πετσέτα, ανακοινώνοντας ότι δεν κάνει καμία προεκλογική εκδήλωση ή προσπάθεια συλλογής ψήφων, ενώ επιταχύνονται οι διεργασίες για την αντικατάσταση της πρωθυπουργού Μέι. Στελέχη των Συντηρητικών θεωρούν ότι η Τερέζα Μέι θα υποχρεωθεί, το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας, να δεσμευθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία παραίτησης.

Θεωρείται βέβαιο ότι εν συνεχεία οι Συντηρητικοί θα εκλέξουν έναν επικεφαλής που θα τείνει πιο πολύ προς το σκληρό Brexit, ώστε να ξανακερδίσουν τις ψήφους που χάνουν προς την κατεύθυνση του νεοσυσταθέντος κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ. Ο 55χρονος Φάρατζ, πρώην επικεφαλής του κόμματος UKIP, επέστρεψε στην πολιτική έπειτα από μακρύ διάλειμμα. Το πολιτικό του όχημα έχει τον τίτλο του κόμματος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μόνο μία πλατφόρμα με ένα και μοναδικό αίτημα. Οπως είπε ο ίδιος την Κυριακή στον Αντριου Μαρ του BBC, όταν εκείνος του επισήμανε ότι δεν έχει πρόγραμμα, «Εχουμε. Να φύγουμε με καθαρή έξοδο και να συνεχίσουμε κανονικά τις ζωές μας».

Ο Φάρατζ υποστηρίζει ότι θέλει να διαλύσει το δικομματικό σύστημα της Βρετανίας «για λόγους δημοκρατίας».

«500 βουλευτές ψήφισαν το άρθρο 50 που έλεγε ότι θα φεύγαμε από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019 με ή χωρίς συμφωνία. Ηταν νόμος, δεν έγινε. Γι’ αυτό υπάρχει μεγάλο ρεύμα για το κόμμα του Brexit, γιατί ο κόσμος θέλει να ζει σε μια δημοκρατική χώρα», υποστήριξε ο Φάρατζ σε μια συνέντευξη στην οποία χαρακτήρισε «γελοία» τα ερωτήματα του BBC. O Μαρ σημείωσε ότι, εφόσον ο Φάρατζ θέλει να διαλύσει το πολιτικό σύστημα, θα ήταν καλό να αποκαλύψει στη βρετανική κοινή γνώμη με τι θέλει να το αντικαταστήσει και τον ρώτησε αν συνεχίζει να ασπάζεται μια σειρά από ακραίες απόψεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν. Ο Φάρατζ αντέδρασε έντονα, επιμένοντας στο μήνυμα περί «δημοκρατίας» και «προδοσίας».

«Το να αποχωρήσει κανείς χωρίς οικονομικές αναταράξεις ύστερα από 45 χρόνια είναι πολύ περίπλοκο. Χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς και υπομονή και αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση. Και εσείς κάθεστε στα τελευταία θρανία και πετάτε μπουκάλια», είπε ο Μαρ διαπιστώνοντας την επιμονή του Φάρατζ να ερμηνεύει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως εντολή για σκληρό Brexit και μόνο. «Αυτή είναι η ευκαιρία μας να ελευθερωθούμε από ένα πολιτικό σχέδιο που απέτυχε και να ανοιχτούμε στον υπόλοιπο κόσμο», απάντησε ο Φάρατζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή