Με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. απειλεί το Πεκίνο τις ΗΠΑ

Με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. απειλεί το Πεκίνο τις ΗΠΑ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο να προκαλεί κραδασμούς στα χρηματιστήρια Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ανεβάζουν τους τόνους και κλιμακώνουν τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Η Κίνα ανακοίνωσε, χθες, αντίποινα στις κινήσεις της Ουάσιγκτον, που με τη σειρά της αναμένεται να δημοσιοποιήσει άμεσα περαιτέρω δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Αυτή τη φορά, όμως, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αποκαλύπτει πως οι μεταξύ τους διαφορές  στοιχειοθετούν αγεφύρωτο χάσμα.

Ως απάντηση στους δασμούς 25% που επέβαλε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες αντίστοιχους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων από την 1η Ιουνίου. Θα πλήξουν 2.493 αμερικανικά προϊόντα που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα από μπαταρίες μέχρι σπανάκι και καφέ. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επανέλθει στην προσφιλή του τακτική των tweets και προειδοποίησε την Κίνα ότι «θα πληγεί πολύ άσχημα» αν δεν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον, καθώς θα την εγκαταλείψουν οι επιχειρήσεις και θα στραφούν σε άλλες χώρες. Την απείλησε, μάλιστα, να μην προχωρήσει σε αντίποινα, απαντώντας σε ανακοίνωση του Πεκίνου ότι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο «δεν θα υποκύψει ποτέ σε εξωτερικές πιέσεις».

Τα κινεζικά ΜΜΕ διατήρησαν, άλλωστε, υψηλούς τόνους, επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα της Κίνας είναι πάντα ανοικτή για διαπραγματεύσεις, αλλά η χώρα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυε με tweets πως η υπερδύναμη «βρίσκεται εκεί που θέλει με την Κίνα», καθώς θα εισπράτττει «δεκάδες δισ. δολάρια από τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα». Κάλεσε, μάλιστα, όσες αμερικανικές βιομηχανίες εισάγουν κινεζικά προϊόντα να προτιμήσουν «χώρες στις οποίες δεν επιβάλλονται δασμοί» και ισχυρίστηκε πως δεν είναι αναγκαίο να πληρώσουν τους δασμούς οι Αμερικανοί καταναλωτές. Σύντομα, πάντως, τον διέψευσε ο επικεφαλής των οικονομικών του συμβούλων, Λάρι Κάντλοου, καθώς παραδέχθηκε πως οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα πλήξουν τις επιχειρήσεις και των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, πάντως, στο Fox News, ο Λάρι Κάντλοου, συντάχθηκε πλήρως με τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς τόνισε πως αξίζει να χάσουν οι ΗΠΑ μερικές θέσεις εργασίας και να επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να δοθεί τέλος στις «δεκαετίες αθέμιτων εμπορικών πρακτικών» του Πεκίνου. Αναφέρθηκε, παράλληλα, και στο «ιδιαίτερα πιθανό» ενδεχόμενο να συναντηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της συνόδου του G20 που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Ιαπωνία. Στο μεταξύ, η ανταλλαγή φραστικών πυρών οδήγησε, χθες, το γουάν  στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει από το καλοκαίρι, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 6,9402 γουάν έναντι ενός δολαρίου. Πλήγμα δέχθηκε, άλλωστε, και το δολάριο με τον δείκτη του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων να υποχωρεί κατά 0,06% και το ευρώ να ενισχύεται στο 1,1234 δολάρια.

Το μέτωπο με την Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, θέση μάχης παίρνει το άλλο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, εκείνο της Ε.Ε., που μελετά προσεκτικά τα αντίποινα στα οποία θα προβεί αν ο Ντόναλντ Τραμπ αυξήσει τελικά τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, η επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, τόνισε πως βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης ο κατάλογος με τα υποψήφια για δασμούς αμερικανικά προϊόντα. Τον περασμένο Ιούλιο η Ε.Ε. συνήψε προσωρινή συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ζητούμενο για την ευρωπαϊκή πλευρά είναι να αποφύγει την αύξηση των δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει να επιβάλει υψηλότατους δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα, με το επιχείρημα ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αν υλοποιήσει την απειλή του, θα πληγούν ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων αξίας περίπου 52,8 δισ. δολαρίων.

Εχει ορίσει μάλιστα τη 18η Μαΐου προθεσμία για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου και με την Ε.Ε. Ετσι η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει αντίστοιχους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 22,5 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα, πάντως, με την κ. Μάλμστρομ, η Ουάσιγκτον ενδέχεται να αναβάλει τη σχετική απόφασή της δεδομένου ότι εστιάζει το ενδιαφέρον της στο μέτωπο της Κίνας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή