Μεγάλη η αύξηση ανισοτήτων στη Βρετανία

Μεγάλη η αύξηση ανισοτήτων στη Βρετανία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός νομπελίστας οικονομολόγος Ανγκους Ντίτον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας στη χώρα, ένα φαινόμενο που κοντεύει να πάρει ανάλογες διαστάσεις με τις ΗΠΑ. Η Βρετανία εμφανίζει τη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα συγκριτικά με κάθε άλλη οικονομία του ανεπτυγμένου κόσμου, εξαιρουμένων των ΗΠΑ. Το χάσμα αυτό δεν εντοπίζεται μόνο στα εισοδήματα, αλλά επίσης στην παιδεία και στην υγεία, με κίνδυνο να αποδυναμωθεί η δημοκρατία, τόνισε ο Ντίτον. Ο 73χρονος διακεκριμένος οικονομολόγος ήταν επικεφαλής σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών στο Λονδίνο. Η έρευνα αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μισθοί έχουν παραμείνει στάσιμοι εδώ και μία δεκαετία, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την αύξηση των αυτοκτονιών και των καταχρήσεων αλκοόλ και ναρκωτικών από μεσήλικες.

Επιπροσθέτως, οι μισθοί των εργαζομένων χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχουν αυξηθεί εδώ και πέντε δεκαετίες, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά στη χώρα εδώ και έναν αιώνα. Η δυσαρέσκεια αυτή για το επίπεδο των μισθών στη Βρετανία αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους που η πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου του 2016 αποφάσισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Πιστεύω πως είναι καλό να πλουτίζουν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα όταν φέρνει ευημερία και στους υπόλοιπους», σχολίασε ο Ντίτον στο πρακτορείο Reuters. «Είναι διαφορετικό, όμως, να “παίρνεις” αντί να “δημιουργείς”, να γίνονται λίγοι πλούσιοι εις βάρος πολλών φτωχών, διακωμωδώντας την οικονομία», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Ντίτον τιμήθηκε από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Σπουδών με το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας το 2015 για τη μελέτη του πάνω στην κατανάλωση, στη φτώχεια και στην ευημερία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή