Μεξικό: Νέοι ομαδικοί τάφοι με 337 πτώματα, θύματα του πολέμου των καρτέλ ναρκωτικών

Μεξικό: Νέοι ομαδικοί τάφοι με 337 πτώματα, θύματα του πολέμου των καρτέλ ναρκωτικών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεξικανικές αρχές έχουν βρει 337 ανθρώπινα λείψανα σε μυστικούς τάφους από την 1η Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέλαβε τα καθήκοντά του, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αλεχάντρο Ενσίνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν εντοπιστεί 222 μυστικοί τάφοι με συνολικά 337 πτώματα, στην πλειονότητά τους στις Πολιτείες Βερακρούς, Σονόρα, Σιναλόα, Γκερέρο και Κολίμα – οι Πολιτείες που αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα εξαιτίας της δράσης συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που δολοφονούν και απαγάγουν τα τελευταία χρόνια.

Ο Ενσίνας, αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών, σημείωσε ότι αυτός είναι ο πρώτος επίσημος απολογισμός της κυβέρνησης για τον αριθμό των θυμάτων που έχουν εντοπιστεί σε μυστικούς τάφους, πολύ συχνά ομαδικούς.

Ο Λόπες Ομπραδόρ εξήγγειλε προεκλογικά ότι θα μειώσει τη βία που αποτελεί μάστιγα στο Μεξικό, όμως μέχρι στιγμής φέτος τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των θανάτων θα ξεπεράσει αυτόν που καταγράφηκε το 2018 – ο οποίος ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Πάνω από 250.000 έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εξαφανιστεί αφότου ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τη δράση των καρτέλ των ναρκωτικών.

Μέχρι σήμερα, η μοναδική επίσημη καταγραφή που υπάρχει είναι αυτή της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: σε αυτή γίνεται λόγος για 855 ομαδικούς τάφους, που περιείχαν 1.548 πτώματα και βρέθηκαν από το 2007 ως το 2016.  Όμως ανεξάρτητες έρευνες αποκάλυψαν ότι οι μυστικοί ομαδικοί τάφοι είναι πολύ περισσότεροι, επισήμανε ο Ενσίνας. Μια δημοσιογραφική έρευνα έκανε λόγο για 1.978 ομαδικούς τάφους με συνολικά 2.884 πτώματα.

Κατά τις μεξικανικές αρχές, πάνω από 40.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν εξαφανιστεί και η τύχη τους αγνοείται.

Πηγή: ΑΠΕ –  ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή