Θετικό για τις τράπεζες το νέο πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας, λέει η Fitch

Θετικό για τις τράπεζες το νέο πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας, λέει η Fitch

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους είναι θετικές για τις τράπεζες και τα καλυμμένα ομόλογα, επισημαίνει σε έκθεσή της η Fitch. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, θα προσφέρουν έναν πιο αποτελεσματικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των πιο προβληματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), θα περιορίσουν τις στρατηγικές χρεοκοπίες και δυνητικά θα οδηγήσουν σε μια πιο πειθαρχημένη κουλτούρα πληρωμών. Ο πλήρης αντίκτυπος των μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί από το πώς θα εφαρμοστούν και πώς θα χρησιμοποιηθεί το νέο πλαίσιο, τονίζει.

Οι αλλαγές στον νόμο για την προστασία της κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, αντικαθιστούν τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος προστάτευε την πρώτη κατοικία. Με βάση το νέο πλαίσιο, σημειώνει η Fitch, οι δανειστές οι οποίοι είχαν ήδη τρεις μήνες καθυστερούμενων πληρωμών στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτημα για αναδιάρθρωση των στεγαστικών και επιχειρηματικών τους δανείων που καλύπτονται από την πρώτη κατοικία. Οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν έως το τέλος του 2019.

Τα πιο αυστηρά κριτήρια υπαγωγής σε προστασία σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη μειώνουν τα περιθώρια να υποβάλουν αίτημα στρατηγικοί κακοπληρωτές, εκτιμά η Fitch. Σε συνδυασμό με την απειλή της κατάσχεσης, μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση όσον αφορά την πειθαρχία στις πληρωμές, προσθέτει.

Η Fitch σημειώνει ακόμα ότι όταν υπάρχει συμφωνία για αναδιάρθρωση υπό τον νέο νόμο, οι διαγραφές χρέους και οι επιδοτήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα ενισχύσουν τη δυνατότητα αποπληρωμής. Εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία για αναδιάρθρωση, ή ο δανειολήπτης σταματήσει να κάνει έγκαιρα πληρωμές, οι δανειστές θα έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση. Τούτο θα δώσει κίνητρα στους δανειολήπτες να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση και να μειωθούν τα ποσοστά εκ νέου αθέτησης πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή